Стотина пчелари излязоха на протест пред сградата на Министерството на

...
Стотина пчелари излязоха на протест пред сградата на Министерството на
Коментари Харесай

Протестиращи пчелари: Държавата за едни е майка, за други - мащеха

Стотина пчелари излязоха на митинг пред постройката на Министерството на земеделието с искане за погашение на 60 евро годишна помощ за кошер по програмата „ де минимис “ поради ниските добиви през тази година, както и да се уреди трайно субсидиране на бранша.
Другите претенции на протестиращите са: криминализиране на нерегламентираното отнасяне на аграрни култури, да се сътвори акредитирана лаборатория за проучване смъртността на пчелите и непоколебим надзор на незаконният импорт на неразрешени препарати, с които пръскат зърнопроизводителите.

Косара Мутафчиева е пчелар от 6 години с 40 кошера. Според нея проблемите с измирането на пчелите са от години. Секторът е непрестанно подценяван от страната на страната.

“Получава се по този начин, че за едни тя е майка, за други мащеха. Нищо не се прави за запазване на пчелните фамилии. Всички знаем, че пръсканията, които се вършат за нерегламентирана отбрана и излизат по-евтино на земеделците, вредят доста на стопаните. Имаме потребност и от лицензирана лаборатория, която да споделя от какво са починали пчелите “, разясни още Мутафчиева.

„ Годишно близо половината от кошерите в страната умират поради мраз или поради токсини. Искаме да сме равнопоставени на другите земеделци, желаеме всеки кошер да си има дотация, да може пчеларите да имат разполагаем средства да възвръщат кошерите “, разяснява Атанас Каракашев, ръководител на Областна пчеларска организация- Варна.

За последните 9 години пчелните фамилии в страната са намалели с 43%. Само за последната година починалите пчели са 66 952. От тях над 21 000 са поради отравяния. Необходимо е основаване на нова скица за подкрепяне на пчеларите по Общата селскостопанска политика след 2020 година, означават протестиращите в декларацията.

Сред настояванията още е да се сътвори нов експертно-консултативен съвет по проблемите в бранша. Пчеларите събраха подписка с настояванията си, която ще бъде импортирана до ръководителя на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР