Стопаните на котки отлично знаят колко много техният четириног приятел

...
Стопаните на котки отлично знаят колко много техният четириног приятел
Коментари Харесай

Какво сънуват котките

Стопаните на котки чудесно знаят какъв брой доста техният четириног другар обича да проспива деня и нощта си. Но с изключение на, че спят, те и сънуват. Възрастната котка спи до 16 часа спейки дневно, даже да е в раздробен период от време, от които 3 часа сънувайки. Тя напълно рядко спи повече от час без спиране.

Професор доктор Инго Нолте, шеф на Института по ветеринарна медицина в Хановер (Германия) изяснява, че когато спят, котките преработват прекарванията в съня си, което значи, че те несъмнено сънуват. Те имат еднотипен развой с нашия по време на сън и минават през няколко стадии.

Стадий 1 - унесеност. Влизаме във фаза на сън към 5-10 минути, като мускулатурата е отпусната и очите се движат постепенно.

Стадий 2 - лек сън. Мозъчните талази се забавят, очните придвижвания стопират, телесната температура понижава, а пулсът се забавя.

Стадий 3 - бездънен сън. Започват да се появяват делта талази и събуждането е мъчно.

REM-сън - дишането е бързо и нередовно, очите правят вибрации и мускулатурата е краткотрайно парализирана. В тази фаза се сънува интензивно.

Какво би трябвало да знаем за сънуването на котките?

Когато котките спят надълбоко, също мърдат бързо очите зад клепачите си. Професор Нолте твърди, че това демонстрира, че мозъкът им работи интензивно, което значи, че сънуват. В взаимозависимост от сънищата, които имат, стартират да трепкат с лапички, с уши или с мустачетата си. Те могат също да издават звуци и да кривят муцунките си.

 Котката спи

Фазата за сънуване на котките се съдържа в две леки етапи на сън, през които котките се разсънват внезапно, щом усетят миризма или доловят звук. Те сънуват от 5 до 7 минути приблизително на 1 час сън. Не е целесъобразно да се будят, когато са във фаза на бездънен сън, защото това може да докара до ужас у животинчето и непредсказуеми и бурни реакции.

Френския откривател на сънищата Мишел Жуве провел опит, посредством който развил доктрина за това, какво тъкмо сънуват котките. В опита си той спрял парализирането на мускулите, която казахме поражда в REM-съня. Дори в положение на бездънен сън, държанието им не се различавало по нищо от будното им положение.

Те съскали и фучали, извивали гръбнака си като дъга и козината им настръхвала. Всичко това се случвало до момента в който те спят непробудно. Тези придвижвания напомняли на котка, бореща се с противник. Тогава откривателят открил, че котките сънуват това, което е особено за персоналните им усещане. Те пресъздават претърпените страсти спейки.

Това е още едно доказателство, че дребните ни другари не са просто домашни любимци, а живи същества, преживяващи сънища също като нас и ние би трябвало да се отнасяме към тях с доста почитание, отдаденост и обич, както и към сънищата на животните.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР