Стопаните на котки често биват притеснени когато забележат, че очите

...
Стопаните на котки често биват притеснени когато забележат, че очите
Коментари Харесай

Конюнктивит при котките - причини и симптоми

Стопаните на котки постоянно биват обезпокоени когато виждат, че очите на домашният им любим са насълзени и отделят секрет. В множеството случаи се досещат, че става въпрос за конюнктивит, защото признаците на котешкия и човешкия конюнктивит са идентични.

Ако въпреки всичко вашето коте има този котешки очен проблем и към момента сте обезпокоени, в тази публикация ще ви разкажем за това какви са признаците на котешкият конюнктивит и вероятните му причинители.

Истината е, че конюнктивитът е постоянно срещан при котките. Не е рисково положение нито при хората, нито при котките, само че основава извънреден дискомфорт и е належащо да бъде лекуван. Той основава инфектиране на розовите тъкани към очите, като е допустимо да бъдат наранени както единствено едното око, по този начин и двете очи.

Симптоми на конюнктивит при котките

Симптомите, за които би трябвало да се оглеждате най-вече, са отичане към окото, съпроводено със зачервяване на зоната, твърдо постоянно намигване, мижене и затваряне и сълзене на очите. Други признаци на конюнктивит при котките са жълтият или белият секрет от очите, както и несъразмерното триене на засегнатите зони с лапички.

Съществуват 2 типа конюнктивит - заразен и неинфекциозен, т.е. аргументите за него могат да бъдат или зараза, или нещо друго. Добре е да се потърси мнение от ветеринарен доктор, защото конюнктивитът може да бъде съпровождащо положение към различен тип котешка болест.

Причини за конюнктивит при котките

 Коте

При инфекциозния конюнктивит причинителите най-често са друг тип бактерии, гъбички и/или вируси. Котешкият херпесвирус да вземем за пример, може да докара до това положение, като е допустимо даже да бъде предаден на различен мъркащ другар.

Най-често срещаният вид за неинфекциозен конюнктивит е котешкият ентропион. Това е положение, при което клепачите на някои породи котки (като Персийските, Хималайските котки и други дългокосмести котки) се обръщат във вътрешността.

Това може да се случи както по време на раждането им, по този начин и след прочут интервал от време. Тъй като се получава търкане на миглите в очната ябълка, се образува раздразнение на роговицата и извънреден дискомфорт. Самият конюнктивит в този вид се получава от събирането на прахуляк и/или пясък в клепачите.

За да се сътвори неинфекционен конюнктивит при котките не е наложително животните да имат котешки ентропион. Възможно е да се появи както от плесен, нечист въздух, пушек и шампоани за домашни любимци, по този начин и от алергии.

Въпреки, че това положение не е рисково и минава с леко лекуване, не трябва да бъде подценявано. Понякога конюнктивитът се явява като признак на очен израстък. Затова предлагаме да се консултирате с ветеринар, който да изпише персонализирано лекуване за вашия домакински любим.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР