Стомашно-чревни вируси повалиха 39 души в Пловдив и областта от

...
Стомашно-чревни вируси повалиха 39 души в Пловдив и областта от
Коментари Харесай

Страшен вирус върлува из Пловдивско

Стомашно-чревни вируси повалиха 39 души в Пловдив и региона от 8 до 14 юли. Това оповестиха от националния център за публично здраве и разбори. Пострадалите са прихванали гестроентерит и ентероколит.

Вирусният гастроентерит съставлява инфектиране на лигавичната обвивка на стомаха и червата, предизвиквано от избрани групи вируси. Те се поселяват в епителните кафези на мукозата, където се развъждат и провокират увреждане на естествената й конструкция и функционалност. Вирусният гастроентерит е мощно инфектиран и доста постоянно срещан – годишно има десетки милиони случаи.

Основните признаци са водниста диария и повръщане. Също по този начин, постоянно се следят и главоболие, фебрилитет, настинка и болежка в корема.

Дехидратацията (обезводняването) е най-честото затруднение на вирусния гастроентерит. Кърмачетата, дребните деца, хората в преклонна възраст и тези с отслабен имунитет са най-застрашени. Симптомите на обезводняване са мощна жадност, рядко уриниране, потъмняване на урината, заспалост, изнемощялост, виене на свят.

При дребни деца и кърмачета признаците са сухи уста и език, рев без сълзи, висока температура, извънредно мощен рев или висока нервност, хлътнали очи и бузи.

Лекарска помощ би трябвало да се потърси наложително при дребните деца и хората с подтиснат имунитет, както и при случаи на кръв в изпражненията (показател за бактериална суперинфекция), тежко и дълготрайно протичане на инфекцията, признак.

Ентероколитът е инфектиране на дебелото черво и тънките вътрешности, което се случва в остра или хронична форма.Най-често острият ентероколит се дължи на хранителна интоксикация, която се предизвиква от разнообразни салмонели. Инфектирането става при ястие на инфектирано месо, риба, мляко, сирене, яйца и други.

При леката форма на ентероколит болните оздравяват за 4-5 дни. В по-тежките случай казусът може да продължи до месец или да премине в продължителен ентероколит.

Най-добрата предварителна защита е отличната социална и персонална хигиена. Задължително мийте ръцете си преди всяко хранене, без значение дали хапвате вкъщи или на заведение. Измивайте плодовете и зеленчуците и не дръжте артикули отвън хладилника.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР