Столичният общински съвет (СОС) прие бюджета на Столичната община за

...
Столичният общински съвет (СОС) прие бюджета на Столичната община за
Коментари Харесай

СОС прие бюджета на София - 2 100 525 462 лв.

Столичният общински съвет (СОС) одобри бюджета на Столичната община за 2022 година на изключително онлайн съвещание през днешния ден. От общо 60 общински съветници " за " гласоподаваха 33-ма, 27 бяха срещу. Против бюджета се оповестиха групите на " Българска социалистическа партия за България " и " Демократична България ", както и самостоятелните общински съветници Методи Лалов и Борис Бонев, заяви Българска телеграфна агенция.



По време на разискването на бюджета Стефан Марков, ръководител на комисията по бюджет и финанси на Столичния общински съвет (СОС), сподели, че без да усилва данъчната тежест за жителите, бюджетът за 2022 година обезпечава осъществяването на главните общински действия и се стреми към ускорено възстановяване на градската среда. Бюджетът заслужава нашата поддръжка, тъй като е съгласуван с макроикономическата конюнктура и опциите за реализация на капиталовите планове.

Трябва да признаем, че има и значително опасности пред осъществяването на бюджета за 2022 година - отрицателно развиване на пандемията, продължителна война в Украйна, висока инфлация и други, които може да наложат актуализация на бюджетната рамка в течение на годината, уточни Марков.

Той напомни, че планът на бюджет планува разноски в размер на 2 100 525 462 лв.. В съпоставяне с първичния бюджет за 2021 година е заложен растеж от 11 % (или със 208 млн. лева.).

При опазване на данъчната тежест на същото равнище от предходната година, това е най-благоприятен растеж на бюджетните разноски, който ще разреши общината да извършва нормалните си функционалности, както до момента, като усили още малко капиталовата си интензивност.

Положителен миг е, че 85 млн. лева от увеличените разноски в действителност са за вложения. Ръстът на разноските се финансира главно от заеми, от държавната дотация и от локалните налози, сподели Марков.

Той осведоми, че малко над 100 млн.лв. е нарастването на делегираните от страната действия, които образуват 38% от всички действия и се финансират с държавна дотация. Планира се по-голям бюджет по отношение на предходната година, с цел да може да се покрият увеличените настоящи разноски и въпреки всичко да се обезпечи запас и за реализацията на стратегическите ни цели във допустимо най-голяма степен, сподели Марков.

Той осведоми, че личните доходи не престават да образуват 40% от столичния бюджет. Данъчните доходи са в основата на растежа на личните доходи с 8% през 2022 година. Относно политиката към локалните налози би трябвало да се означи, че ставките на налозите се резервират, а предстоящите по-високи доходи ще дойдат най-вече от оживлението на имотния пазар.

Капиталовите разноски се усилват с 16% по отношение на проекта за 2021 година или с 82,6 млн. лева Общата сума на капиталовия бюджет възлиза на 594 млн.лв. (28% от бюджета), от които едвам 15 млн.лв. са целева финансова дотация от държавния бюджет, уточни Марков. Той посочи, че половината от амбициозната финансова стратегия са средства, които се чака да бъдат финансирани от европейските оперативни стратегии по извоювани от общината планове.

Въпреки дългия лист от обекти в финансовата стратегия, остават значително такива (предимно в просветителната инфраструктура – детски градини, ясли и училища), които имат планова подготвеност, само че няма финансова опция за реализацията им през актуалната година. Увеличават се с съвсем 100 млн.лв. капиталовите заеми, които ще финансират построяването на Третия лъч на метрото и на градските кръгове.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР