Столичният общински съвет (СОС) прие бюджета на Столичната община за

...
Столичният общински съвет (СОС) прие бюджета на Столичната община за
Коментари Харесай

София ще разполага с близо 2 млрд. лв. бюджет през тази година

Столичният общински съвет (СОС) одобри бюджета на Столичната община за 2021 година на сесията си през днешния ден. От общо 60 общински съветничци, " за " гласоподаваха 33 души, " срещу " - 26 съветници, един общински консултант се въздържа, съобщи Българска телеграфна агенция.

Бюджетът на Столичната община, признат през днешния ден е на стойност 1,891 милиарда лв. . Приетият план е по-голям от първичния вид, след извършени публични разисквания и диспути в комисиите на СОС.

Именно в резултат на разискванията, постъпилите оферти от политическите групи и предстоящите повече доходи от налозите върху недвижимите парцели, имотните покупко-продажби и транспортните средства, се залагат и повече доходи.

От тях 5 млн. ще бъдат ориентирани към транспортните оператори заради усложненото им финансово положение от коронавирус рецесията, също по този начин за главен ремонт на релсов път контактно-кабелна мрежа, за поддържане на зелени площи и инфраструктурни планове, показват от СОС.

 Столична община ще финансира планове за спортни събития за деца Виж още " Бюджетът на София за 2021-а е възстановителен. Основното предизвикателство пред него е продължаващата коронавирус рецесия и нуждата от съответен отговор на локално ниво посредством общинския бюджет, без обаче да натоварваме жителите и бизнеса с по-високи налози и такси, каквито екзотични оферти имаше ", съобщи ръководителят на финансовата комисия Георги Георгиев по време на разискването на бюджета.

Той добави, че задачата е да се продължи политиката в обществената сфера, общинското опазване на здравето и подкрепяне на бизнеса в рецесията, осведомят от общинския съвет.

Основният фокус на бюджета за 2021-а е осъществяването на три стратегически цели , по които са ориентирани над 400 млн. лв..

За първата цел

създаване на стратегическа транспортна инфраструктура и реконструкции в София са планувани 140 млн. лева, които ще разрешат обновяването на основни пътни трасета и връзки. В плана на Столична община има лист с 10 основни обекта и още пет аварийни. С тези средства ще се продължи ремонтът на бул. " Т. Каблешков ", довършването на ул. " Филип Кутев ", който е част от вътрешния кръг, Източната дъга, " Ломско шосе ", ул. " Опълченска ", от дълго време упования ремонт на бул. " Първа Българска войска ", както и ул. Кукуш, тунелите на " Люлин " и при НДК, бул. " Скобелев ", ул. " Коперник " и " Чепинско шосе ". Очакваните резултати са извеждане на трафика от центъра на града, което да докара до възстановяване качеството на атмосферния въздух.

Друг дълго чакан ремонт, който ще се осъществя през 2021 година е реконструкцията на трамвайното трасе на бул. " Цар Борис Трети " с еврофинансиране от 48 млн. лева Обновяването ще обхване сектора от трамвайното " ухо " в кв. " Княжево " до " ухото " на Съдебната палата.

За втората стратегическа цел

създаване, уголемение и поправки на детски градини и ясли са планувани 65,7 млн. лева, които са за построяването на 45 нови здания във всички региони на Столична община. Изключение прави единствено регион Нови Искър, откакто чисто нова съвременна детска градина реши казуса с дефицита тук-там там.

Предвидени са пари за пускане на проектирането на 16 нови здания на детски градини, чието осъществяване ще стартира през идната година. В края на 2020 година кметът на София показа своята 3-годишна стратегия за строителство на учебни заведения, детските градини и ясли, с която ще се обезпечат места за децата от 3 до 6 години. Още 6 млн. лева ще се насочат за построяването на нови учебни корпуси и съществени поправки на 7 столични читалища, осведомят от СОС.

 Борисов: 8,7 млн. лева отиват непосредствено по бюджетите на общините Виж още Третата стратегическа цел

е подобряването на качеството на атмосферния въздух в София и чистотата на града, като финансовите вложения общо са за към 200 млн. лева От тях средства ще се насочат за замяна на остарели печки, вложения в метро и електротранспорт, измервателни станции и системи за мониторинг на въздуха, миене на улици и паркове. 73 млн. лв. са парите, планувани за събиране на битови боклуци. Увеличението по отношение на тази година е близо 6 млн. лв.. 88,4 млн. лв. са средствата за разчистване на улични платна, площади, пешеходни алеи, което е с 3,2 млн лв. повече от парите за 2020-а 12 млн. лева са планувани за замяна на старите печки на столичани с нови, екологични отоплителни системи. Също по този начин сега върви процедура по Закон за обществените поръчки за другите отоплителни уреди - на газ, топлофициране, климатици и радиатори.

През 2021 година фокус се слага и върху премахването на " калните точки " в града , като продължи облагородавянето им в Надежда, Овча купел и Красна поляна. Като продължение на почналото през 2020 година възобновяване в кварталите и в тазгодишния бюджет са планувани 50 млн. лв..

Средствата през 2020 година бяха понижени

поради спад в приходите на Столична община, като резултат от рецесията от COVID-19. За 2021 година целта е явен и размерът на средствата е възобновен. Също по този начин районните кметове ще разпределят още 10 млн. лева, които желаят да влагат в ремонт и създаване на тротоари, съгласно докладите им, показват от общинския съвет.

През 2021 година са заложени 6,2 млн. лв. за улично осветяване , което е с 4,7 млн. лева повече от парите за 2020 година. Увеличени са парите за общинското опазване на здравето, обучение и обществени действия. В дебютната стратегия на Столична община - " София избира " столичани избраха плана на Ивелина Иванова и Деница Шилигарска за съвременни учебни тоалетни. А в бюджета са планувани 1,5 млн. лева, с цел да се осъществя стремежи от жителите план.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР