Столичният общински съвет прие бизнес плана на „Топлофикация София“ ЕАД

...
Столичният общински съвет прие бизнес плана на „Топлофикация София“ ЕАД
Коментари Харесай

СОС прие бизнес плана на столичната Топлофикация

Столичният общински съвет одобри бизнес проекта на „ Топлофикация София “ ЕАД за 2022 година и утвърди започването на процедура за избор на интернационален самостоятелен вложител. Решението беше признато с 43 гласа „ за “, 4 „ срещу “ и 3 „ въздържал се “.

Бизнес проектът на „ Топлофикация София “ за 2022 планува понижаване на загубата от оперативна активност по отношение на 2021 година с близо 49%. За пръв път упованията са приходите от електрическа сила на годишна база да надвишат тези от топлинна с 52% от общите доходи. Ключов миг през 2022 година ще бъде още оправянето с отрицателните последствия от енергийна рецесия и извънредно динамичните пазари на енергийните запаси. Ще се търси оптимално възползване от позитивните динамичности в цените на електрическата енергия посредством интензивно присъединяване на борсовия пазар, като в същото време се усъвършенства разходната част, както и капиталовата и ремонтната активност.

В идващите 2 месеца „ Топлофикация София “ би трябвало да предприеме нужните дейности по правене на документи за осъществяване на процедура по желание на реализатор за строителство на нови енергийни мощности и даване на консултантски и административно-технически услуги от външен вложител. Целта на процедурата е привличането на интернационален вложител с опит в построяването и ръководството на енергийни мощности.

През предходната година беше направен и признат План за възобновяване и финансова стабилизация на " Топлофикация София " от интернационалната инженерингова компания " Блек и Вийч " по съглашението сред Агенцията за търговия и развиване на Съединени американски щати (USTDA) и Столична община. Планът планува цялостна рационализация на индустриалните мощности и финансова стабилизация на сдружението.

Задължително условие при подготовката на процедурата е Столична община да резервира 100% от собствеността си в „ Топлофикация София “ без вдишване на гаранции и общинско финансиране при построяването на новите енергийни мощности.

Осъществяването и завършването на процедурата по желание на интернационален самостоятелен вложител ще сътвори условия за финансова стабилизация, излизане от дълговата серпантина, опция за обслужване на насъбраните отговорности, както и повишение на надежността и качеството на предоставяните услуги от „ Топлофикация София “
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР