Столичният общински съвет прие бизнес плана на Топлофикация София“ ЕАД

...
Столичният общински съвет прие бизнес плана на Топлофикация София“ ЕАД
Коментари Харесай

СОС прие бизнес плана на Топлофикация - София -

Столичният общински съвет одобри бизнес проекта на „ Топлофикация София “ ЕАД за 2022 година и утвърди започването на процедура за избор на интернационален самостоятелен вложител. Решението беше признато с 43 гласа „ за “, 4 „ срещу “ и 3 „ въздържал се “.

Бизнес проектът на „ Топлофикация София “ за 2022 планува понижаване на загубата от оперативна активност по отношение на 2021 година с близо 49%. За пръв път упованията са приходите от електрическа сила на годишна база да надвишат тези от топлинна с 52% от общите доходи. Ключов миг през 2022 година ще бъде още оправянето с отрицателните последствия от енергийна рецесия и извънредно динамичните пазари на енергийните запаси. Ще се търси оптимално възползване от позитивните динамичности в цените на електрическата енергия посредством интензивно присъединяване на борсовия пазар, като в същото време се усъвършенства разходната част, както и капиталовата и ремонтната активност.

В идващите 2 месеца „ Топлофикация София “ би трябвало да изготви документите за осъществяване на процедура по желание на реализатор за строителство на нови енергийни мощности и даване на консултантски и административно-технически услуги от външен вложител. Целта на процедурата е привличането на интернационален вложител с опит в построяването и ръководството на енергийни мощности.

През предходната година беше направен и признат План за възобновяване и финансова стабилизация на " Топлофикация София " от интернационалната инженерингова компания " Блек & Вийч " по съглашението сред Агенцията за търговия и развиване на Съединени американски щати (USTDA) и Столична община. Планът планува цялостна рационализация на индустриалните мощности и финансова стабилизация на сдружението.

Задължително условие при подготовката на процедурата е Столична община да резервира 100% от собствеността си в „ Топлофикация София “ без вдишване на гаранции и общинско финансиране при построяването на новите енергийни мощности.

Осъществяването и завършването на процедурата по желание на интернационален самостоятелен вложител ще сътвори условия за финансова стабилизация, излизане от дълговата серпантина, опция за обслужване на насъбраните отговорности, както и повишение на надежността и качеството на предоставяните услуги от „ Топлофикация София “ ЕАД.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР