Столичният кмет Йорданка Фандъкова разпореди пълна проверка на проекта за

...
Столичният кмет Йорданка Фандъкова разпореди пълна проверка на проекта за
Коментари Харесай

След репортаж по bTV: Фандъкова разпореди проверка на проекта за релсовия път по Графа

Столичният кмет Йорданка Фандъкова разпореди цялостна инспекция на плана за релсовия път по ул. " Граф Игнатиев " след репортаж на bTV. Разказахме ви по какъв начин компанията " Джи Пи Груп " печели търга с съответно предложение за материал, който би трябвало да бъде вложен при реконструкцията на трамвайното трасе.

Месец откакто строителството към този момент е почнало компанията употребява различен материал, поради който преди този момент от търга е отхвърлен неин съперник.
bTV по следите на нов скандал с ремонта на столичния център (ОБЗОР) Пести ли се от качеството на материалите?
Ключов детайл в ремонтите в центъра е обновяването на трамвайните релси.

Мотрисите минават на метри от обитаеми здания. За да ги опази от вибрациите, планът за ремонт на " Граф Игнатиев " планува полагането на по този начин наречените " виброизолационни подложки ". Те би трябвало да поемат до 80% от трусовете, предизвиквани от трамваите.

Повече от месец откакто " Джи Пи Груп " към този момент е почнала работа, ръководителят на борда на шефовете на Столичния електротранспорт предлага подмяната на материалите, макар че преди този момент точно поради и тях е отстранил другия претендент.

Експертен съвет узаконява промяната на основния материал. Поетата групова отговорност обаче не анулира обстоятелството, че Столичната община нарушава закона за публичните поръчки, акцентира адв. Грета Ганева.

" Изглежда, че се касае за следното: със законни средства са реализирани неразрешени от закона цели. Това в правото се назовава " заобикаляне на закона ", посочи тя.

Всяка смяна в държанието на общината е удостоверена с подписа на зам.-кмета Евгени Крусев. Затова от " Спаси София " желаят неговата оставка и са изпратили сигнали за нарушаванията до всички български и европейски проверяващи органи.
Нарушен ли е Законът за публичните поръчки при поправки в София? Столичната община е сменила компанията, която ремонтира релсовия път по „ Граф Игнатиев ”
Заради смяната инженерът, който проектира релсовия път, се отхвърля от личната си работа. Той акцентира, че поставената поставка би усилила рисковия резултат на вибрациите върху постройките, и твърди, че смененият материал бил доставен в София още преди общината публично да е сменила позицията си.

" Строителни материали в София има доста. Не мога да ви кажа кое по кое време е доставено ", сподели Крусев.

Освен че подложките, с които „ Джи Пи Груп” печели търга, са нови, а сега се слагат направени от рециклирани остарели гуми, има и разлика в цената. Заложените в плана костват към 35 евро на квадрат, а тези, от преработвания материал са с към 10 евро по-евтини.

От " Спаси София " пресмятат, че с смяната компанията си икономисва към 200 000 лв. за цялото трасе.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова разгласи, че е разпоредила инспекция. " Общественият интерес е да не бъде платено повече за нещо, което коства по-малко при смяна на материалите, и това е написано като процедура в контракта ", написа тя във " Facebook ".

Червената съпротива в Общинския съвет изиска оставката на самата Фандъкова.

От " Джи Пи Груп " пък споделиха за bTV, че те единствено съблюдават условията на възложителя.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР