Столичният кмет Йорданка Фандъкова изрази притесненията си от заявени от

...
Столичният кмет Йорданка Фандъкова изрази притесненията си от заявени от
Коментари Харесай

Фандъкова недоволна, че се режат пари за метрото по плана за възстановяване

Столичният кмет Йорданка Фандъкова изрази терзанията си от декларирани от служебния вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов планове да се понижат заложените за столицата средства от европейския бюджет по проекта за възобновяване и резистентност.

Конкретно става въпрос за включения от някогашните ръководещи от партията на Фандъкова – ГЕРБ, план за уголемение на третия лъч на метрото с още три станции от " Хаджи Димитър " до жк " Левски " и още шест – от ул. " Шипка " през " Слатина " и зала " Арена Армеец " до бул. " Цариградско шосе ". Той бе вкаран при преправянето на проекта за възобновяване в края на януари 2021 г, когато стана ясно, че планът по новата европейска стратегия " Транспорт ". Аргументът на Брюксел за отвод бе условието за уравновесено развиване на районите в страната, а не обилни средства от еврофондовете за следващ път да се изливат в най-развития българския град за сметка на изоставащите.

Така новите трасета на софийското метро влязоха в проекта за възобновяване и развиване. Намерението бе да се желаят от Европейска комисия по проекта за възобновяване 360 млн. лева при обща стойност на плана 763 млн. лева

Пред дни обаче Пеканов разяснява пред Дарик нюз, че " не мисля, че е вярно да се подхожда, че която и да е инфраструктурна мярка, която касае София, постоянно разчита на европейски фондове – тези средства, сходно на националния бюджет, към момента са предопределени за цяла България и не би трябвало да отиват непропорционално на столицата ". " Може би този фокус върху София не е резистентен и поражда въпросът за какво през годините Столичната община не е създала по-добри модели за увеличение на приходите си и по този метод няма задоволително средства за отчасти финансиране на личните си инфраструктурни планове ", разяснява тогава вицепремиерът.

От думите на Фандъкова в този момент, казани при инспекция по какъв начин върви реконструкцията на бул. " Цар Борис Трети ", не излиза наяве с какъв брой се планува да бъде понижено финансирането на разширението на метрото по проекта за възобновяване. Но за следващ път се удостовери това, че Столичната община разчита за инфраструктурните си планове главно на еврофондовете и при неуспех на плановете ѝ пред Европейска комисия ѝ е мъчно да обезпечи лично или заемно финансиране.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР