Столичният градски транспорт попадна в една перфектна финансова буря. В

...
Столичният градски транспорт попадна в една перфектна финансова буря. В
Коментари Харесай

Търсят се около 143 млн. лв.

" Столичният градски превоз попадна в една съвършена финансова стихия. В последните две години градският превоз работи в условия на пандемия, имаше сериозен спад на пасажерите. Това води до понижаване на приходите от продажба на транспортни документи. Ако през 2019 г. имахме растеж от продажбата на транспортни документи - 180 млн. лв. продадени транспортни документи, в Ковид годината приходите се сринаха до 111 млн., което съществено нарушава бюджетната формула, в която той може да действа. Две години подред 50 до 60 млн. по-малко доходи ", коментира зам.-председателят на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков в  " България заран ".

Той разясни, че от средата на предходната година има и драстичен скок на енергоносителите, което се отразява доста съществено в областта на превоза. По думите му, през 2020 година е направена сметка, че всички енергоносители за градския превоз са коствали към 39 млн., а по плановете за тази година за същото нещо бюджетът на превоза би трябвало да обезпечи малко над 110 млн. 

" От месеци молим за този диалог с страната, тъй като има одобрени практики и рационални, съответни решения в такава обстановка в редица градове и столици. Редица градове получиха подкрепяне отвън уговорката, който всяко държавно управление има към публичния превоз на огромните градове. Не бива да забравяме, че градският превоз на София обслужва една четвърт от българското население. Сумата, която я няма в бюджета за превоза, е към 143 млн. лв.. Това е въз основата на сегашните цени ", посочи Зарков пред Bulgaria ON AIR.

Той акцентира, че в случай че не се дадат спомагателни средства, бюджетът за тази година, който е заделен, няма да стигне, с цел да може да действа обикновено градският превоз. Гостът разясни, че към този момент алтернативата е да плащаме, с цел да има ток за трамвая, или да плащаме на ватмана, с цел да има заплата.

Според него стигне ли се до този избор, пътищата не са доста - може да се стигне до фрапантно разреждане на превоза. Зам.-председателят на транспортната комисия означи, че ако ръководещите не желаят да чуят за тези проблеми, те не санкционират кмета на София, а софиянци с неналичието на съответна транспортна услуга.

" Минаването към лятното разписание от 1 юни е една дребна стъпка, едно решение, което сигурно не дава отговор на цялата задача. Изместването с тези 15 дни ще ни даде онази опция да се поемат още някои разноски, с цел да можем да изчакаме онази актуализация на бюджета. Тук доста ужасно към този момент е, че на национално равнище не се приказва за актуализация на бюджета по този начин интензивно, както би ни се желало на нас. Това ще докара до разреждане на транспортните средства и до малко по-голямо усложнение при напредването на софиянци в града ", обясни Зарков. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР