Столичният адвокат Ивайло Дерменджиев е новият председател на Висшия адвокатски

...
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за правни новини

Столичният юрист Ивайло Дерменджиев е новият ръководител на Висшия адвокатски съвет. Той беше определен още на първия тур от Общото заседание на юристите в страната при гласуването в събота и неделя. (Подробности вижте по-долу)

Европейската прокуратура стартира работа на 1 юни , вторник, което значи, че стартира да приема сигнали за закононарушения, засягащи финансовите ползи на Европейски Съюз. Как жители и юридически лица могат да подават сигнали до институцията,.

поради " скритите годишни отчети на Върховния административен съд (ВАС) и на основния прокурор " . На 27 май, четвъртък, Висш съдебен съвет одобри годишните отчети на Върховен административен съд и на основния прокурор, без те да са оповестени авансово и надлежно - без опция за слагане на въпроси по наличието им, се споделя в писмото. Законът планува, че както ръководителят на Върховен административен съд, по този начин и основният прокурор са длъжни да разгласяват годишния си отчет сега на внасянето му.

Пленумът на Върховен административен съд предложи Румяна Папазова за ръководител на Шесто поделение на съда . Тя поема поста от Любомир Гайдов, който през април беше определен за ръководител на Втора гилдия на Върховен административен съд.

Междувременно и закриване на Специализирания углавен съд ", поради изказване на Ушев по Българска национална телевизия, който сочи присъдата на първа инстанция на някогашния министър на стопанската система и енергетиката Румен Овчаров като позитивен образец за наказани за корупция лица по високите етажи. Недопустимо е административен началник на съда, пред който делото се гледа сега на втора инстанция, да прави одобрително изказване за неоправдателната първоинстанционна присъда, която не е влезнала в действие, се споделя в позицията.
ТОП 3Конституционният съд анулира изключителното законодателство за банкрута на КТБ
Конституционният съд (КС) ообяви за противоконституционен целия оспорен пакет от промени в Закона за банковата неплатежоспособност (ЗБН), признати през 2015 и 2018 година и отдадени на решаването на съответни проблеми, свързани с КТБ, посредством предоставяне на свръхправомощия на синдиците на банката. Сред тях са опциите за повреждане на цесии и прихващания, за " възкресяване " на заличени обезпечения и повреждане на покупко-продажби с акции и дялове и други, както и гласуваната през 2018 година противоположна мощ на тези промени. В с докладчик Красимир Влахов се споделя, че банкрутът на КТБ е бил предупреден от обстоятелства, които са били известни на Българска народна банка надалеч по-рано, което води до извода, че оповестяването на банката в неплатежоспособност " е функционалност освен на неприятното й ръководство, само че и на евентуално проявено безучастие от страна на Българска народна банка посредством банковия контрол ". На процедура Конституционен съд анулира всички атакувани от Висшия адвокатски съвет текстове от ЗБН. Казусът обаче занапред ще има развиване, доколкото по доста от анулираните текстове има висящи правосъдни каузи, а също и влезнали в действие правосъдни решения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР