Столичната община ще отдаде 2600 спирки на градския транспорт на

...
Столичната община ще отдаде 2600 спирки на градския транспорт на
Коментари Харесай

София ще отдаде спирките на градския транспорт на концесия, кметът очаква обжалвания

Столичната община ще отдаде 2600 спирки на градския превоз на концесия. Това решение взеха през днешния ден общинските съветници, като това е пети и първи сполучлив опит за стартирането на процедурата в последните години. След гласуването кметът Йорданка Фандъкова изрече убеждението си, че това е вярното решение за града, само че чака серия от дълги обжалвания - първо на документите, а по-късно и по самата процедура. Срокът за концесия е 15 години, с алтернатива за удължение с още 5.

Преди три години общината пусна търг за избор на концесионер, който да разположи стоянки, за отдаване на колела чартърен в града, върху които да може да разполага реклами. След поредност от обжалвания, в този момент процедурата е в начален етап, тъй като Върховният административен съд анулира определения реализатор, поради грешки в изискванията. По тази причина кметът счита, че същият сюжет чака и концесията за спирките.

По време на гласуването съветници от опозицията показаха, че в изискванията и документите за процедурата има редица юридически грешки, в това число и мнения от министерства, Министерския съвет и Държавна организация " Национална сигурност ", които са от 2013 година, и са направени по старите условия на процедурата.

Когато неуспехът е претекст

Повечето от спирките на градския превоз са в неприятно положение, изключително тези с заслон. Това е главният претекст за концесията, който беше още един няколко пъти, както от Йорданка Фандъкова (която е на път да приключи втори следващ мандат като кмет), по този начин и съветници от ГЕРБ.

Милка Христова (БСП) на няколко пъти попита какво е положението на спирките - какъв брой от тях са в неприятно положение и какъв брой - в положително, тъй като в документите такива цифри липсват. " Едва към 200 от спирките с заслон са в положително положение ", отговори уклончиво Зафир Зарков (ГЕРБ).

Според изчисленията, за подмяната на всички спирки и слагането на сред 400 и 800 нови навеса - каквато опция ще даде концесията, ще са нужни 19 млн. лв.. Според Николай Стойнев (ГЕРБ) общината не разполага с тези пари.

Смисъла на концесията е, че ще спести този разход за общината. Същевременно през днешния ден по предложение на зам.-кмета по финанси събраните 10 млн. лв. повече от налози за поправки и осветяване, само че занапред ще се взема решение за кои обекти. Освен това общината ще заплати и 5.2 млн. лв. наказателна клауза по извънсъдебно съглашение с компанията " Юнион ивкони ", благосъстоятелност на някогашния народен представител на ГЕРБ и началник на партията в Дупница.

По тази причина концесията нямала за цел да носи изключително висок доход. Началната концесионна такса в търга за един модул ще е сред 21 и 41 хиляди евро, според от броя навеси, които претендентът обещае да сложи.

Добре, че беше Орешарски

" Радвам се, че групата на ГЕРБ в общината се осланя на мнения на държавното управление на Орешарски ", сподели иронично Милка Христова (БСП). Според Иво Божков (ДСБ) с процедурата се основават условия за основаване на монопол на външната реклама в София.

Причината е, че върху 400 от спирките ще може да се разполага реклама, както и върху 300 от бутките, които ще могат да се разполагат до тях. Освен това един претендент ще може да взе участие най-вече за два от модулите, което съгласно Божков е изцяло задоволително.

Като допълнение през днешния ден общината ще одобри разпоредба, с която ще се ограничи вероятния брой и места за билбордове и други обекти на външната реклама в града. Така местата за реклама по спирките ще са от по-сериозно значение и ще носят по-голям дял за концесионерите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР