Столичната община налага глоба от 100 хил. лв. на фирмата ...

Столичната община налага глоба от 100 хил. лв. на фирмата

100 000 лв. глоба за Трейс Груп Холд заради жълтите павета

Столичната община постанова санкция от 100 хиляди лева. на компанията Трейс Груп Холд поради съзнателно повредените жълти павета при ремонта, заяви пресцентърът на общината.

Съставен е констативен акт след подаден сигнал за съзнателно строшаване нацяло керамично паве от строителен служащ. Гражданската самодейност Спаси София популяризира видео, на което се вижда по какъв начин здрави павета биват чупени с чук, с цел да напаснат дребните части.

Наказателното разпореждане ще бъде издадено по Закона на устройство и застрояване на Столичната община, който планува по-високи санкции за разваляне от Закона за културното завещание.
Жълтите павета в центъра на София са културна полезност и са положени първоначално на ХХ век. Със заповед на министъра на културата от 2016 година са оповестени за единична урбанистична и архитектурно-строителна културна полезност.

За позволеното съзнателно увреждане е изпратен сигнал и до Софийската градска прокуратура.
По план ремонтът на представителния площад Народно заседание е разграничен на стадии - в този момент се пренареждат единствено половината жълти павета, а следващата година - другата. Целта била да не се пречи на натовареното автомобилно придвижване, а и към този момент наближавал дъждовният сезон и зимата и не можело да се приключи целия площад, сподели зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов преди дни по БНР.

Източник: 18min.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg