Столичната община е облагородила 59 т. нар. кални точки през

...
Столичната община е облагородила 59 т. нар. кални точки през
Коментари Харесай

Фандъкова: СО е облагородила 59 градски пространства, източници на запрашаване, през 2020 и 2021 г.

Столичната община е облагородила 59 така наречен кални точки през 2020 и 2021 година, заяви през днешния ден пред публицисти кметът на София Йорданка Фандъкова  Йорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва междинното си обучение в 35-а съветска. Тя ревизира осъществяването на дейностите по облагородяване на така наречен кална точка в кв. “Дружба “ 1, където ще бъдат засадени 14 дървета и 50 шубраци. На мястото участваха зам.-кметът по екология Десислава Билева и кметът на регион „ Искър “ Ивайло Цеков.

Облагородяването на градските пространства, известни като кални точки и източници на запрашаване, се облагородяват от 2020 година, когато Столичната община сътвори специфична самодейност за превръщането им в приятни, зелени пространства. Когато колите паркират в тиня, те по-късно я разнасят по улиците на града и по този начин се генерират финни прахови частици, уточни столичният кмет. Поради тази причина през 2020 година взехме решение да насърчим районните кметове да вършат планове, които най-често включват основаване на квартални паркинги в тези пространства, с цел да може да се паркира на обособени за това места, а не в калта, и в това време да вършат всичко допустимо да се усилва зеленината, описа по какъв начин се е породила концепцията кметът Фандъкова.

Където разрешава пространството, се слагат пейки, вършат се алеи, основава се приятна и зелена среда.

Столичният кмет заяви, че през тази година се облагородяват 20 " кални точки ",  като за задачата Столичната община обезпечава 1,3 млн. лева Фандъкова уточни, че самодейността на Столичната община беше припозната от Министерството на околната среда и водите.

Имахме увещание от министъра, че по тяхна стратегия ще може да се отпускат на общините средства за такава активност. Ние имаме подготвеност, към момента обаче не е отворена такава стратегия, сподели Фандъкова. Въпреки това районните кметове в София са доста дейни, оферират доста планове за облагородяване на " кални точки ", само че финансовият запас на общината въпреки всичко е стеснен, сподели кметът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР