Столичната галерия Ракурси представя разказ в портрети за 40 знаменити

...
Столичната галерия Ракурси представя разказ в портрети за 40 знаменити
Коментари Харесай

Жени рисуват жени - портретите на 40 българки, променили историята на България

Столичната изложба " Ракурси " показва роман в портрети за 40 популярни български дами, които със своя гений, творчество и смелост трансформират българската история. Произведенията са познати от илюстрациите в книгата " Аз съм българка: 40 истории, 40 портрета " на издателство " Сиела ", която беше показана през ноември предходната година. Нейни създатели са поетесата Петя Александрова и илюстраторката Капка Кънева.

 Книгата
© Издателство

Книгата " Аз съм българка " на поетесата Петя Александрова и илюстраторката Капка Кънева, издадена от " Сиела "

Венета Ботева, Вела Живкова-Благоева, Мара Белчева, Ива-Ваня, Цветана Табакова, Яна Язова, Леда Милева, са измежду героините на изложбата.

" Радвам се, че дами рисуват дами - това откроява тази галерия и се надявам, че тази идея може да бъде продължена, тъй като това е излкючително значимо - ние дамите в изкуството ", сподели на откриването Анна Бояджиева, която е една от над 40-те художнички, дарили за самодейността основаните от тях портрети безплатно.

По мотив работа по портретите, Бояджиева добави, че всяка една от художничките е проучила облика, върху който е работила, мислейки за епохата, техниката и материала, с който да бъде изобразен.

 Портрет на поетесата Леда Милева. Автор: Росица Ячкова
Портрет на поетесата Леда Милева. Автор: Росица Ячкова

В изложбата могат да бъдат видени живописни произведения, графики, статуи.

За мен беше доста значимо работата на всички художнички да бъде забелязана, а те да получат опция да пресъздадат историята по този начин, както всяка от тях я е усетила, сподели илюстраторката и куратор на изложбата Капка Кънева. Тя изясни, че това е вторият стадий от самодейността, почнала с " Аз съм българка: 40 истории, 40 портрета " преди половин година.

Авторките на книгата са решили да създадат български аналог на трансформиралата се в шлагер " Истории за лека нощ за девойки бунтарки " на Елена Фавили и Франческа Кавало, както и на поредицата " Кратки пътеводители в биографии забележителни ". За тези издания са присъщи къси разкази с впечатляващи илюстрации за забележителни дами от международната история - Фрида Кало, Мари Кюри, Амелия Еърхарт, Мария Калас, Евита Перон и Джейн Остин.

Петя Александрова споделя, че в избора си на героини е робувала на едно-единствено изискване: " Да могат да служат за образец и ентусиазъм на днешните девойки. На тези, които са неуверени, плашливи, несмели. На тези, които елементарно се отхвърлят от фантазиите си, в случай че срещнат затруднение или отрицание. Които се опасяват от публично неодобрение, боят се да бъдат разнообразни, любознателни, буйни, дръзки... На тези, които не смеят да бъдат щастливи или свободни посвоему. "

Изложбата " История в портрети - 40 дами, трансформирали България " може да бъде прегледана до 22 февруари в столичната изложба " Ракурси ", която се намира на ул. " Хан Крум " 4.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР