Столична библиотека отбелязва 210 години от рождението на Луи Брайл

...
Столична библиотека отбелязва 210 години от рождението на Луи Брайл
Коментари Харесай

Незрящите отдават почитта си към създателя на Брайловата азбука

Столична библиотека отбелязва 210 години от рождението на Луи Брайл - личността, която e дала опция да незрящите да " прогледнат ".

Младите хора демонстрираха разнообразни техники на четене с изключение на посредством брайлово и електронно писмо. Незрящи музиканти огласиха с гения си Мраморното предверие на библиотеката.

Директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова съобщи за news.bg, че фондът от книги на брайлово писмо към Столична библиотека не е огромен , само че има аудиокниги и сканирани издания, които се дават на читателите. Библиотеката към Читалище Луи Брайл е и издателски център за Националното читалище на слепите " Луи Брайл (1928), чийто сътрудник е Столична библиотека.

От фонда към Столична библиотека се основават книгите на брайлово писмо, както и техни електронни издания. Съвместно се провеждат и редица културни събития, конференции, изложения, диспути, обменят се положителни практики. Към цифровия център тази година следва да бъде основана цифрова читалня за обучаване по цифрови умения, като в бъдеще се чака развиването и на план, който да включи незрящите хора.

" Столична библиотека ще провежда и срещи с поети, писатели и актьори, с цел да доближи до незрящите и в техните клубове ", изясни Цинзова.

По думите ѝ незрящите таят особена обвързаност към това писмо и всеки от тях продължава да го употребява в избрани стадии. Тя съпостави тази обвързаност с отношението към книгите на книжен притежател , макар че четем електронни издания. Цинзова означи, че за миналата година в Столична библиотека са заети 440 000 книги.

Кой е Луи Брайл?

" Личност, която даде духовна светлина на милиони слепи в цялото човечество, на всички нации ". Така го дефинира Спас Карафезов, ръководител на Съюза на слепите.

Бил е будно дете, което изгубва зрението си при трагичен случай. Само на 16 години, Луи Брайл открива личен код за писане , като усъвършенства военна система, известна като " нощно писане ".

" Идеята е била, като се палят факли, да не се види съперника от другата страна, къде е позицията на тези, които четат заповедта на началниците ", описа Карафезов.

12 точки, подредени по различен метод, не съответствали на физиологическите благоприятни условия на хората.

Брайловата писменост произлиза от латинската. В истинската система на брайла, точките са подредени съгласно реда на буквата във френската писменост.

През 1825 Луи Брайл измисля 63 комбинации, които разрешават изложение с изключение на на писмеността, само че и на нотни знаци, числа, физически и химически знаци. " Това писмо става мост на слепия човек към света, който се развива към просвета, просвета, духовно създаване на индивида ", сподели още Карафезов. Според него с помощта на това изобретение слепите хора и през днешния ден стават самостоятелни.

" Независимо актуалната технология, брайловото писмо и в днешно време, в цифровия свят, не е изгубило своето значение ", безапелационен беше Карафезов. Той добави, че съществува компютърен брайл, където точките образуват 256 комбинации, както и опити на системата 3+3 точки, само че класическият брайлов шрифт си остава и до през днешния ден.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР