Столична библиотека и читалище „Антон Страшимиров“ отбелязват съвместно годишнината с

...
Столична библиотека и читалище „Антон Страшимиров“ отбелязват съвместно годишнината с
Коментари Харесай

150 години от рождението на Антон Страшимиров

Столична библиотека и читалище „ Антон Страшимиров “ означават взаимно годишнината с документална галерия и прожекция на кино лентата „ Вампир “, заяви „ Труд бг “.

Столична библиотека и читалище „ Антон Страшимиров “ означават взаимно 150-годишнината от рождението на огромния български публицист Антон Страшимиров. На 27.06.2022 година от 18 ч. в кино „ Влайкова “ ще се състои разкриване на документална галерия „ Аз ще посветя себе си на българина и българското “, осъществена от Столична библиотека, и прожекция на емблематичната телевизионна екранизация на пиесата „ Вампир “ на Антон Страшимиров.

Антон Страшимиров е един от първите модернисти в българската литература, многостранна креативна персона – белетрист, драматург, журналист, издател, народопсихолог и дружно с това държавник, политик (депутат в три Народни събрания), бунтовник (четник в четата на Яне Сандански), съучредител на Комитета за отбрана на евреите. Той принадлежи, както написа Минко Николов, „ към художниците, които са постоянно на път, подгонени от събитията, разпалени от нови хрумвания, претрупани от безчет сюжети. “

Изложбата от 10 постера с снимки и архивни документи наблюдава повратни моменти от живота на Антон Страшимиров, отбелязва значимите тематики в творчеството му. Представени са и истински първи издания на книгите на писателя, периодически издания с негови публикации и очерци. Посетителите ще могат да видят биографичната книга „ Творчество и живот “ 1931 година с подпис, първите изявления на знаковите пиеси „ Свекърва “ и „ Над безкръстни гробове “, оповестени в сп. „ Български обзор “, първия опит за разказ, пътеписи, очерци, народоведчески студии.

Проф. Михаил Неделчев ще открие изложбата и показа творчеството и житейският път на бележития българин. Паметната вечер ще продължи с прожекция на българския игрален филм „ Вампир “ на Българска национална телевизия, основан по едноименната пиеса на Антон Страшимиров. Сценарист и режисьор е Павел Павлов, който ще се срещне и показа с публиката забавни моменти от реализацията на кино лентата. Оператор – Иван Варимезов, музиката е на Румяна Цинцарска. Филмът е сниман през 1991 година и премиерата му по Българска национална телевизия е през 1992 година В ролята на ханджийката Малама е незабравимата Невена Коканова. Участват още Васил Бинев, Андрей Баташов, София Кузева, Васил Банов, Ани Бакалова, Люба Алексиева.

Документалната галерия на Столична библиотека ще гостува в кино „ Влайкова “ от 27 юни до 1 юли 2022 година, а след това ще може да се прегледа и в залите на библиотеката на пл. „ Славейков “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР