Столичани алармират за много мъртви катерички в Борисовата градина, съобщава

...
Столичани алармират за много мъртви катерички в Борисовата градина, съобщава
Коментари Харесай

Проверяват сигнал за масова смърт на катерици в Борисовата градина

Столичани сигнализират за доста мъртви катерички в Борисовата градина, оповестява bTV.

От " Четири лапи " показват подозрение, че животните са починали след сбъркано отнасяне на тревните площи против гризачи. Използван е специфичен препарат - Родиф паста, за чиято приложимост има строги правила.

Препаратът, който съответно е употребен в тази ситуация, би трябвало да се употребява в специфична пластмасова кутия, така наречен дератизационна кутия, в която мишката влиза, изяжда го и като излезе не може да разнесе отровата с цел да пострадат и други животни, изясни Явор Гечев от организацията. Третираната област пък би трябвало да бъде ясно маркирана, а също да се слагат табели, описващи риска от първично и вторично отравяне.

От Регионалната здравна ревизия отхвърлят препаратите да са предизвикали гибелта на катериците. Те твърдят, че Родиф пастата е публикувана според ограниченията за сигурност.

Самият препарат е положен вътре в гнездо, което е налично само за гризачите от типа черен сив плъх и вероятно домашна мишка, изясни Цезарина Илиева от Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Разпоредена е инспекция по случая. Здравните специалисти ще сезират и Агенцията по храните. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР