Стокообменът между България и Сърбия възлиза на рекордните 1,075 млрд.

...
Стокообменът между България и Сърбия възлиза на рекордните 1,075 млрд.
Коментари Харесай

40-процентов скок на стокообмена ни със Сърбия

Стокообменът сред България и Сърбия възлиза на рекордните 1,075 милиарда евро, а растежът, който се регистрира през 2017 година е 40%. Това заяви заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на българо-сръбски конгрес в Ниш, оповестиха от Министерството на стопанската система.

„ България заема водещи позиции по брой на фирмите, които оперират в Сърбия “, уточни Манолев. Според цитираните от него данни общият размер на българските вложения в Сърбия към края на 2017 година е над 183 млн. евро.

Той подчертава и на опциите в съдействие и основаване на смесени предприятия в региона на селското и горското стопанство, хранително-вкусовата индустрия, енергетиката, строителството, телекомуникациите, транспортните услуги.

Сръбските компании биха могли да се възползват от опциите за вложения и нововъведения, предлагани от софтуерните паркове, бизнес инкубаторите и индустриалните зони в България, а българските производители имат огромен експортен капацитет за Сърбия в региона на хранително-вкусовата индустрия, производството на електрически машини и апарати, битова техника, химически произведения, пластмаси, готово облекло, колела, произведения от цветни метали и други, стана ясно от неговото изявление.

Зам.-министърът акцентира, че общините имат основна роля за насърчаването на вложенията – освен поради Трансграничното съдействие с бюджет от 35 млн. евро.

Специално внимание в своето изявление той обърна и на значимата роля на общините в процеса по поощряване на вложенията сред двете страни. „ Не единствено, тъй като Трансграничното съдействие в района е първокачествен приоритет, подсилен с бюджет от близо 35 млн. евро. Но и тъй като точно общините имат основно значение за реализацията на бизнес концепциите и капиталовите планове, а всяка инвестиция би трябвало да извърви дълъг път, огромна част, от който е обвързван с представителите на локалното самоуправление “, сподели Александър Манолев.

Във форума присъединяване взеха повече от 100 компании от двете страни, управлението на Тъговско-промишлената палата на Сърбия, кметове и представители на общините Видин, Кюстендил, Костинброд, Сливница, Драгоман, Димитровград, Ниш, Пирот, Сурдулица, Княжевец, и др.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР