Стокообменът между България и Германия бележи пореден рекорд - през

...
Стокообменът между България и Германия бележи пореден рекорд - през
Коментари Харесай

Българските стоки се усладиха на германците

Стокообменът сред България и Германия бележи следващ връх - през миналата година той е достигнал 7.51 милиарда евро, което значи растеж от 12.7 на 100 (по данни на Германската статистическа служба). За пръв път двустранната търговия минава границата от 7 милиарда евро. Износът ни към най-голямата стопанска система в Европейския съюз е бил по-голям от насрещния импорт, а в следствие комерсиалният недостиг е за Германия и е в размер на 136.6 млн. евро. Това е добре, само че основава и избрани терзания, защото значи по-голяма взаимозависимост на българските експортьори от положението на немската стопанска система.

От 2010 година двустранната търговия процъфтява и чупи връх след връх. Българският експорт към Германия се развива доста по-динамично, по-бързо, в сравнение с вносът от Германия, където има закъснение. Другата добра вест е, че това понижава комерсиалния ни недостиг. Единствено през 2013 година България е отчела позитивно салдо в стокообмена, което не се беше случвало от 1942 година насам. То пък е разследване от това, че доста немски компании, които влагат у нас, създават тук и експортират продуктите си към Германия.

Тези цифри могат да се преглеждат и като резултат от подобряването на положението на българската стопанска система като цяло. Статистиката регистрира растеж на Брутният вътрешен продукт, понижаване на безработицата, отбелязва Митко Василев, основен шеф на Германо-българската индустриално-търговска камара.

Основните акценти в двустранните връзки са увеличението на износа от компаниите, растежът на вложенията и основаването на нови работни места, бърза реакция на потребностите на пазара с новаторски решения, както и реализирането на стратегии за повишение на квалификацията на чиновниците.

Германия е водещ външнотърговски сътрудник на България. В последните осем години стокообменът непрекъснато пораства. А и ползата на немските компании към България се усилва, демонстрират числата. За 2016 година износът за Германия е в размер на 3.214 милиарда евро (13.6% от общия експорт). Вносът пък е на стойност 3.423 милиарда евро (13.1% от импортираните изделия). Има артикули, които обичайно участват в експорта ни към тази западноевропейска страна. Tова са облекло, полуфабрикати, артикули на машиностроенето, артикули на хранително-вкусовата индустрия, първични материали и други. България е мощна в биоземеделието.

За последните 25 години двустранният търговски стокообмен е повишен десетократно, а от влизането на България в Европейски Съюз той се е удвоил.

Пълноправното участие на България в Европейския съюз от 1 януари 2007 година насам оказа позитивно въздействие върху развиването на комерсиалните връзки заради хармонизирането на процедурите и улеснението на вноса и износа. През последните години максимален е износът на български текстилни произведения и дрехи, на машини, електроника, първични материали и полуфабрикати, на неблагородни метали и произведения от тях и други. При вноса доминират машини и апарати, текстилни произведения и дрехи, електроника, транспортни и транспортни средства и уреди, химически и фармацевтични артикули и други.

Немските туристи харесват нашата страна. Германия е водещ сътрудник на България измежду страните от Европейския съюз и е един от най-важните пазари за българския туристически артикул. По данни на Министерството на туризма за 11-те месеца на предходната година у нас са гостували към 850 000 души от северната страна. Или след туристите от Гърция и Румъния най-вече са тези, които идват от Германия. През 2016 година страната ни е била посетена от 826 939 немски туристи (ръст от 32.8%).
Запазва се и сериозният звук на посетителите ни към бизнес средата у нас. От години компаниите показват като спънки неефективната обществена администрация, правната неустановеност, неефективната битка с корупцията и престъпността, непрозрачността при публичните поръчки, по какъв начин се организират, кой ги печели.

Безработните са доста, само че компаниите желаят подготвени фрагменти. Инвеститорите оферират като решение дуалното професионално образование. То обаче върви мъчно. Има компании, които са го въвели сами, без да се интересуват от това каква е законодателната рамка. Например "Пирин текс " в Гоце Делчев, "Либхер " край Пловдив образоват свои фрагменти. Имаме и няколко пилотни плана: с финансово-стопанската гимназия в София и пет-шест компании по специалността “Фирмен мениджър”, с професионална гимназия “Джон Атанасов” и три компании за специалността “Промишлена електроника” и други.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР