Стокхолм. Шведският министър-председател и лидер на Социалдемократическата партия Стефан Лофвен

...
Стокхолм. Шведският министър-председател и лидер на Социалдемократическата партия Стефан Лофвен
Коментари Харесай

AFP: Шведският премиер Стефан Лофвен е поканил опозицията за преговори, след като не успя да събере мнозинство

Стокхолм. Шведският министър-председател и водач на Социалдемократическата партия Стефан Лофвен е поканил опозицията за договаряния, откакто лявоцентристкият и дясноцентристкият блок не съумяха да завоюват болшинство в парламентарните избори в неделя, предава AFP .
„ Очевидно е, че никой не завоюва болшинство, тъй че е обикновено да си сътрудничим “, съобщи Лофвен пред публицисти, откакто неговият блок наподобява че може и да има преимущество от един народен представител, при преброени 99.8 % от гласовете.
„ Избирателите направиха своя избор, в този момент зависи от всички нас, благоприличните партии, да изчакаме финалните резултати и по-късно да преговаряме и да си сътрудничим, с цел да движим Швеция напред по виновен метод “, добави той.
Отхвърляйки апелите на няколко водачи от дясноцентристкия Алианс, Лофвен съобщи, че ще „ работи умерено като министър-председател с почитание към гласоподавателите и изборната система на Швеция “ за още две седмици, до момента в който не стартира да работи новият парламент.
Крайнодясната партия „ Шведски демократи “ реализира забележителен напредък, получавайки 17.6 % от гласовете, откакто на предходните избори през 2014 година завоюваха 12.9 %.
„ Разбира се, че съм отчаян, че една партия (Шведските демократи) с корени в нацизма може да завоюва толкоз доста гласове в нашето време “, добави шведският министър председател.

Превод и редакция: Йонислав Дочев
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР