Стокхолм. Шведският автор на карикатури на пророка Мохамед Ларс Вилкс

...
Стокхолм. Шведският автор на карикатури на пророка Мохамед Ларс Вилкс
Коментари Харесай

SVT: Автор на карикатури на пророка Мохамед загина при катастрофа в Швеция

Стокхолм. Шведският създател на карикатури на пророка Мохамед Ларс Вилкс и неговата защита - двама служители на реда - са починали в неделя при конфликт на камион с колата им на автомагистрала Е4 покрай село Маркаруд в провинция Круноберг, Южна Швеция, съобщавса телевизионният канал SVT.

По думите му и двата автомобила са се запалили при конфликта, а тежко потърпевш е и водачът на камиона. Все още няма информация по какъв начин е станала злополуката. Водачът на камиона е разпитан в болничното заведение.

Вилкс е създател на ескиза на пътен възел под формата на куче с главата на пророка Мохамед. През ноември 2007 година рисунката е оповестена в шведския вестник Nerikes Allehanda. Публикацията провокира отвращение измежду мюсюлманите в доста страни по света. Според някои известия бойците от терористичната мрежа на „ Ал Кайда “ са дали обещание 100 000 $ за главата му.

Оттогава карикатуристът живее под полицейска протекция. През юли 2010 година Районният съд на Ландскрона осъди двама души надлежно на две и три години за опит да възпламенят къщата на Вилкс. Няколко дни преди палежа карикатуристът беше атакуван в университета в Упсала след лекция за свободата на изложение в изкуството, която изнесе във Философския факултет. Хакери са прониквали в уеб страницата на художника.

През март същата година в Ирландия беше задържана екстремистка група, подготвяща кавга с Вилкс. В заговора е взела участие и американка Колин Ларуз, която бе арестувана в Съединени американски щати и наказана на 10 години затвор преди година.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР