Стокхолм. Постоянните разговори за нарастващата руска агресия и опасността, която

...
Стокхолм. Постоянните разговори за нарастващата руска агресия и опасността, която
Коментари Харесай

Dagens Arena: Фалшивата „руска заплаха“ тласка Швеция в обятията на САЩ и НАТО и харчи парите на данъкоплатците за фиктивни нужди

Стокхолм. Постоянните диалози за възходящата съветска експанзия и заплахата, която Москва съставлява за Швеция, е подправена структура, твърди почетният професор Университета Умео Пер Саландер в публикация за изданието Dagens Arena . Чрез нея управляващите се пробват да всеят разединение в страната, което ще стимулира последователното консолидиране на Швеция със Съединени американски щати и НАТО в прорез със шведската традиция да стои отвън съюзите.

Министърът на защитата Петер Хултквист и последователите на несоциалистически партии, участващи в политически полемики, стимулират скупчването на оръжия на Швеция с обстоятелството, че „ обстановката със сигурността се е влошила в прилежащите ни райони “ – и всичко това заради „ възходящата съветска експанзия “, „ анексията на Крим “ и сериозните вложения на Русия във въоръжените сили. Медиите въобще не подлагат на подозрение тези „ повтарящи се мантри “, приемайки и излъчвайки тази картина на света като единствената и непогрешима истина, само че съгласно почетния професор от Саландер, всичко това е подправена структура.

Както специалистът отбелязва в публикация за Dagens Arena, в този подтекст си коства да се напомни многократното присъединяване на Швеция в учения на НАТО, очевидно ориентирани против Русия в Балтийско море; за обстоятелството, че милиционерските елементи в Готланд се образоват от американски морски пехотинци, както и че Швеция разреши на Съединени американски щати и НАТО да употребяват територията на страната за тестване на нови оръжейни системи. Също по този начин, написа създателят, не трябва да се не помни за съглашението с НАТО, което допуска, че Швеция ще одобри войските на Алианса на своя територия, както и за присъединението на страната към Stratcom, компания, основана в Балтийските страни, чиято публична цел е да работи в име на ползите на НАТО във всички обстановки. Не е изненадващо, счита Саландер, че Русия реагира на това.

Що се отнася до въпроса с Крим, професорът напомня, че покрай Севастопол има гигантска съветска черноморска военна база. През 1990 година, по време на договарянията за обединяването на Германия и идното раздробяване на Варшавския контракт, НАТО дава обещание да не се уголемява и „ на сантиметър на изток “. Днес обаче към дузина източни страни към този момент са се включили към НАТО, а Украйна и Грузия са идващите по ред. И в случай че Украйна стане член на НАТО, базата в Севастопол в Крим, несъмнено, ще изчезне.

Може също да се добави, че Крим исторически принадлежи на Русия до 1954 година, когато Хрушчов подарява полуострова на Украйна. Родният език на множеството кримчани е съветски, който господства в медиите и културата. Според свидетелството на професор Ричард Саква, английски политолог и журналист, експерт по проучване на политическите процеси в Русия, по-голямата част от популацията на Крим е за обединяването с Русия. И по този начин, написа създателят на материала, Русия има специфични връзки с Крим и намеците, че Швеция може да бъде под същата опасност като полуострова, са изцяло неправдоподобни.

По отношение на скупчването на оръжия на Русия създателят предлага позоваването на числа. Според Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира през 2019-2020 година военните вноски на Русия са се нараснали с 2,5%, само че Съединени американски щати са нараснали разноските си в тази област с 4,4%, а Швеция - с 6,7%. Руските военни вноски паднаха до 6% от сумата, която НАТО харчи за защита. Също по този начин не трябва да се не помни, че Съединени американски щати, а не Русия, се отдръпнаха от Договора за намерено небе и Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия, което прави по-трудно да се управлява това, което прави врагът, и към този момент е допустимо да се разположат тактически нуклеарни оръжия в Европа.

Сравнявайки всички горепосочени обстоятелства, Пер Саландер заключава: хипотетичната съветска експанзия е на първо място разделяща конструкция, предопределена да стимулира постепенната интеграция на Швеция със Съединени американски щати и НАТО, а шведският министър на защитата със своите дейности и думи „ желае да даде на Америка стратегическа позиция в Северна Европа и по този метод подкопава шведската традиция да стои отвън съюзи “.

„ Нови милиарди от джобовете на шведските данъкоплатци се насочват към армията. Военните печелят, да не кажа съответно - военната промишленост с компанията SAAB отпред. Нашата политика за сигурност би имала повече изгода, в случай че в действителност се интересуваме от позицията си да не влизаме в съюзи и да поддържаме разговора. И тогава парите ще останат в хазната за действителни, а не за фиктивни потребности - опазване на здравето и обществена отбрана “, заключава създателят на материала.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР