Стогодишен юбилей отпразнува с роднини и гости Никола Трифонов от

...
Стогодишен юбилей отпразнува с роднини и гости Никола Трифонов от
Коментари Харесай

Ветеран от Втората световна война в Монтанско празнува 100-годишен юбилей

Стогодишен празник отпразнува с родственици и посетители Никола Трифонов от монтанското село Доктор Йосифово.
Сред цветя и дарове за празника си белокосият деец, който е участник във Втората международна война, получи и почетен знак на Министерството на защитата.
Столетникът, прочут в селото и региона с прякора Коло Майора, е някогашен бъчвар, дърводелец и ковач и е работил десетилетия наред по градежи на къщи и учебни заведения. През 1944 година майсторът бил изпратен на фронта като претендент подофицер в Четвърти плевенски артилерийски полк. „ Минал съм през Македония, бихме се при Драва и стигнах чак до Австрийските Алпи! ", спомня си ветеранът. След войната дърводелецът траял да работи, оженил се и отгледал наследник и щерка, които го дарили с двама внуци и двама правнуци. С половинката си баба Цона, която е на 96 години, Коло Майора през днешния ден живее под грижите на сина си Георги. Не пие никакви медикаменти, понякога се черпи с чаша вино, само че си хапва постоянно, тъй като човек би трябвало да има мощ за труд. "Не съм работил единствено когато съм спал!’, споделя столетникът. Той е прочут в селото и с мъдростта си и постоянно е издирван за диалози и препоръки. Част от житейските си рекомендации дядо Коло изрича в стихотворна форма. „ Учени и елементарни на земята са посетители. Каквото произведеш, не можеш да изядеш. Тръгваш си от тоя свят единствено със мемоари богат! ", реди столетникът.
Заедно с почетния знак на МО за принос в защитата на България, на юбилея си дядо Коло получи привет и грамота от министър Красимир Каракачанов, а ръководителят на Съюза на ветераните от войните в Монтана Димитър Тихолов му връчи плакет, книга и торта. "Каквото си мислите - да съумеете! Бавно да стареете и стопански да оцелеете!’, пожела на посетители и другари ветеранът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР