Сто лева достига цената на първичния медицински преглед в курортите ни

...
Сто лева достига цената на първичния медицински преглед в курортите ни
Коментари Харесай

Курортна медицина - 100 лв. за преглед, 700 лв. да ти извадят рибена кост от гърлото -

Сто лева достига цената на първичния медицински обзор в курортите ни по морето, 700 лева може да ви коства ваденето на рибена кост от гърлото, сподели инспекция на Нова телевизия. Медицинските цени това лято са се нараснали в доста от центровете, алармират жители.

Първичният обзор при простуда, порязване или стомашно неразположение да вземем за пример стартира от 90-100 лева, демонстрират цените на частните кабинети. Три пъти по-евтино е в поликлиниките във Варна или Бургас, където междинната цена на обзор е 30 лева

Някои операции доближават рекордни равнища, като да вземем за пример слагане на противоалергична инжекция при ужилване - близо 100 лева Измерването на кръвното налягане може да ви коства от 30 до 100 лева. в другите медицински центрове. Рани се обработват против 30 лева, а мускулни инжекции се слагат против 40 лева

Майка на дете със сцепена брадичка, на отмора в Обзор, споделя, че първоначално са потърсили помощ в хотела, където сякаш имало здравно лице разполагаем непрекъснато, само че се оказало, че в 21 часа медикът си е тръгнал и ги препратили към различен кабинет в курорта. Наложило се да почакат, до момента в който се появи  " някакъв леко почерпен човек ", който им казал  " не гледайте какво написа на табелите, тук сме едвам има някой ". Следващата спирка на разтревожената жена и детето ѝ била спешния кабинет в Бяла. Дежурният доктор, на честна възраст, ѝ споделил, че могат да зашият брадичката на момчето с конска игла, на нейна отговорност. След като схванал, че имат здравна застраховка и минималният му възторг се изпарил, само че въпреки всичко обяснил, че в случай че платят на ръка, ще стане по-бързо. В последна сметка детето получило здравна помощ в незабавен център във Варна.

Хотелиери и туроператори настояват, че получават непрекъснати недоволства за качеството на здравната помощ в курортите. Според специалисти цените у нас надвишават европейските. Застрахователният агент София Антонова споделя, че едно превозване с частна кола за спешна помощ от хотела до здравно заведение може да коства от 240 до 400-500 лева, макар че става дума за 3-4 км.

Случвало се е при контузия да се прави ядрено-магнитен резонанс на глава, макар че е потърпевш крайник. В множеството центрове цените са двойни - едни за българи, други за чужденци. Ако при нас един обзор е 100 лв за чужденец е 100 евро, споделя тя.

Сигнали за високи цени на здравното обслужване по морето доближават до контролните органи. От ИА „ Медицински контрол ” удостоверяват, че цените на услугите се дефинират свободно и това не е нарушаване . Въпреки това са попадали на галактически цени при инспекциите.

„ Най-фрапантните бяха промивка на ухо на стойност 530 лева Другият е случай с румънски жители, на които бяха поискани 700 лева за изваждане на рибена кост, заседнала в гърлото. Единствено в закона е записано цените да бъдат авансово избрани, а не да се образуват съгласно облеклото и колата, с която ще пристигна пациентът ”, изясни Фидел Косев, зам.-изпълнителен шеф на " Медицински контрол ".

Ако цените не подлежат на инспекция, то липсата на разгласен ценоразпис в медицинските центрове към този момент е нарушаване, по тази причина контролните органи стартират инспекции.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР