Сто и петнайсет години от провъзгласяването на Независимостта на България

...
Сто и петнайсет години от провъзгласяването на Независимостта на България
Коментари Харесай

Желязков: Независимостта на България не е просто акт на признаване

Сто и петнайсет години от провъзгласяването на Независимостта на България бяха маркирани с тържества в цялата страна.

Център на честванията по традиция бе Велико Търново. Празничният ден стартира с тържествена литургия в историческия храм „ Свети 40 мъченици “, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий, с присъединяване на квартет „ Ангелски гласове ”. На това място за първи път княз Фердинанд прочита Манифеста, с който е оповестена българската самостоятелност.

На крепостта „ Царевец “ се състоя ритуалът по издигането на националното знаме на България. Слова произнесоха вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова и кметът на Велико Търново Даниел Панов. Тържествен благослов отслужи Великотърновският митрополит Григорий.Първостроителите на модерна България ни завещаха образец за единение, сподели Илияна Йотова. По думите ѝ през днешния ден 115 години по-късно е светотатство да си приказваме на „ наши “ и „ ваши “, на фоби и фили, да се разделяме на изменени и неособено изменени. Кощунство е след 115 години, след цялата държавническа традиция, която имаме, да се помиряваме за това, че „ сглобка “ ръководи, сподели Йотова.

Политическият акт на прокламиране на Независимостта е доказателство за силата на българския дух, сподели кметът Даниел Панов. По думите му днешната поука от историята е водачите на нацията да работят и да се борят за националните дела с последователност, традиция и обединяване. 

Многолюдно шествие мина по улиците на Велико Търново. В него се включиха доста жители, представители на институции и политически партии.

Вечерта на площада пред крепостта „ Царевец “ се състояха боеви хватки с оръжие на представителната част на НВУ “Васил Левски “, по-късно стартира тържествената заря инспекция. В началото на церемонията ръководителят на Народното събрание Росен Желязков одобри рапорта на командващия зарята. „ Независимостта е оня момент, в който българската страна и народ получават съвпадане на своите мисли и стремежи “, сподели Желязков. „ Независимостта е въпрос на почитание към самите себе си. Уважение, което пожелаваме и чакаме и от другите “, уточни той. Денят на Независимостта е незабравим урок за това, че единението и волята са пътят за реализиране на националните идеали и отбраната на българския интерес, написа президентът Румен Радев във Facebook във връзка Деня на независимостта. „ Той е още по-голям през днешния ден, когато се борим с голям брой рецесии, проблемите на обществото се заглушават, когато се вършат опити за замяна на историята ни, а държавността отстъпва пред непознати ползи и зависимости “, показва президентът.  

В София празникът беше маркиран с гала пред Паметника на Независимостта. Преди 115 години е реализирана най-висшата фантазия и цел на българските възрожденци, сподели в словото си министър председателят Николай Денков. Когато българите се обединят към общи цели и работят дружно, когато желаят страната им да се въздигне стопански и икономически, нищо не може да ги спре, сподели министър-председателят. Според него триумфите през днешния ден се базират на същинските исторически уроци, а не на измислени патриотарски легенди.

Политически сили също насочиха послания по случай Деня на Независимостта на България. 

По мотив Деня на независимостта и годишнината от основаването на БДЖ трен с парен локомотив потегли от София към Мездра.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg