Сто бижута на фамилията Бурбон-Парма се продадоха за рекордните 53,2

...
Сто бижута на фамилията Бурбон-Парма се продадоха за рекордните 53,2
Коментари Харесай

Продадоха бижута на фамилия Бурбон за рекордните 53,2 млн. долара

Сто бижута на семейството Бурбон-Парма се продадоха за рекордните 53,2 млн. $ на търг в Женева, заяви аукционната къща "Сотбис ", представена от Ройтерс и Агенция Франс Прес. Това е международен връх за кралска сбирка от бижута.

Десет от бижутата са принадлежали на Мария Антоанета, брачната половинка на френския крал Луи XIV. Те са се продали за общо 43 млн. $ при оценка 3 млн. $, съобщи Агенция Франс Прес. Например диамантена брошка, оценена преди търга на 80 000 $, е достигнала 1,75 млн. $.
10
Звездата на търга бе диамантеното висящо бижу (пендатив) с внушителна естествена перла, което бе оценено сред 1 до 2 млн. $. То бе продадено за 36,427 млн. $, което е международен връх за перла. Купувачът е частно лице, поискало да резервира анонимност. Наддаването за този съответен накит е траяло 10 минути.
10
През март 1791 година, когато крал Луи XIV, брачната половинка му и децата им се приготвят за бягство от Франция и Революцията, опитът за което след това е осуетен, кралските бижута са изпратени в Брюксел, където обитава доверено лице на Мария Антоанета. Довереникът ги приема и ги предава на австрийския император и племенник на кралицата. По-късно императорът ги връща на дъщерята на Мария Антоанета, Мария Тереза Френска.

Мария Антоанета е гилотинирана на 16 октомври 1793 година
10
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР