Стимулирайки невроните с електрически импулси, учените се надяват да лекуват

...
Стимулирайки невроните с електрически импулси, учените се надяват да лекуват
Коментари Харесай

Ще лекуват епилепсия със стотици чипове в мозъка


Стимулирайки невроните с електрически импулси, учените се надяват да лекуват сериозни  болести
(снимка: CC0 Public Domain)

Учени от университета Браун са създали система за имплантиране в човешкия мозък, която употребява десетки силициеви микрочипове за записване и предаване на мозъчната интензивност към компютър. По този метод откривателите се надяват, че ще оказват помощ за лекуване на епилепсия и заболяването на Паркинсон.

Чиповете, наречени “неврозърна”, ще бъдат сложени на повърхността на мозъка или даже вътре в тъканта му. Всеки от микрочиповете е с размер на гранула сол, заяви. Пълното проучване е оповестено в сп. Nature Electronics.

Досега учените са тествали “неврозърната” единствено с гризачи, само че скоро се надяват да създадат същото и с хора. В един от опитите учените са сложили 48 микрочипа в мозъчната кора на плъх. Докато животното било под анестезия, чиповете записали спонтанна кортикална интензивност.
още по тематиката
Но качеството на сигнала не е било толкоз положително, колкото това на комерсиалните чипове, употребявани в множеството проучвания на интерфейса мозък-компютър. Ако учените съумеят да подобрят качеството на резултатите, новата система ще обезпечи опция за проучване на огромни области от мозъка, като комплицираните мрежи, които управляват процеси като помнене и взимане на решения.

Изследователите също по този начин се надяват, че в бъдеще ще могат да вграждат микрочипове в мозъка на хората. Според техните калкулации, ще са нужни към 770 “неврозърна” на мозък. Това ще разреши на чиповете да подтикват невроните с електрически импулси, евентуално лекувайки съществени неврологични разстройства като заболяването на Паркинсон, парализа или епилепсия.

В момента учените възнамеряват да тестват системата върху будни гризачи, които могат да се движат свободно. Следващата стъпка са маймуните, а по-късно може би ще пристигна ред и на хората.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР