Стенописи, посветени на Христо Ботев и цар Борис III, разположени

...
Стенописи, посветени на Христо Ботев и цар Борис III, разположени
Коментари Харесай

Ботев и Борис III в Софийското метро

Стенописи, отдадени на Христо Ботев и цар Борис III, ситуирани на две от метростанциите на Софийското метро по новооткритата линия 3, ще бъдат показани публично на 8 септември на „ НДК 2 “ от страната на храма „ Свети Георги “. Автор на творбите е професор Боян Добрев, учител в компетентност „ Стенопис “ в Художествената академия.

Стенописът „ Знаме “ - в западния дял на „ НДК 2 “ към бул. „ Христо Ботев “ - е отдаден на  поета бунтовник. За декор на портрета са изобразени ликовете на неговите четници и на други титани на революцията – Левски, Раковски, Каравелов, Стамболов, Даме Груев, Гоце Делчев… Огънят на ботевското слово като втора сюжетна линия минава над главните изображения и осмисля творбата, наблягайки подвига за България като път  безсмъртието. Произведението е щемпел върху алуминиев еталбонд. Съобразявайки се със съществуващия равностранен триъгълен модул на облицовката, паното има комплицирани контури на границите си, като умишлено е издирван резултатът на знамето. Общата повърхност на творбата е 43 м2.

Стенописът „ Цар Борис III “ е осъществен в интериора на метростанция „ Красно село “ и господства в пространството.  Авторът подчертава върху духовния подем на България посредством обрисуване на някои от най-ярките представители в културата и изящното изкуство през това време - Владимир Димитров-Майстора, Елин Пелин, Сирак Скитник, Панчо Владигеров, Димитър Димов, Йордан Йовков... Съзнателно са търсени трицветни цветови решения – бяло, зелено, алено. Стенописът е осъществен в техника – щемпел върху алуминиев еталбонд с обща повърхност 38 м2.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР