Стенопис на Банкси отпреди 15 години, по-известен като Момичето с

...
Стенопис на Банкси отпреди 15 години, по-известен като Момичето с
Коментари Харесай

"Момичето с балона" на на Банкси бе избрано за любима творба на Великобритания

Стенопис на Банкси отпреди 15 години, по-известен като " Момичето с балона ", бе посочен за обичана национална творба в английско изследване, съобщи Би Би Си.

Стенсилът, изрисувани на стената на лондонски магазин през 2002 година, e пред пейзажа " Талига със сено " на Джон Констабъл от 1921 година, считан за една от най-популярните английски картини, както и картината " Пеещият лакей " на Джак Ветриано от 1992 година

Четвърти е Джоузеф Търнър, също считан за лице на английската живопис, с известният си морския си пейзаж за последното пътешестване на бойния транспортен съд Temeraire от 1838 година Той е гласуван за обичана картина на Англия в анкета на Би Би Си през 2005 година


© Associated Press

" Ангелът на Севера " на Антъни Гормли

На пето място се озова гигантската статуя " Ангелът на Севера " на Антъни Гормли, издигната в Северна Англия. А на осмо - обложката на албума на " Бийтълс " " Сърджант Пепър ", дело на художника Питър Блейк. Проучването е направено измежду 2 хиляди възрастни британци, които е трябвало да класират 20 оферти, определени от художници и изкуствоведи. Сред 20-те оферти попадат известни художници от XX и XXI век като Хенри Мур, Дейвид Хокни и Аниш Капур, само че те са в последната шестица.

" Момичето с балона " e eдно от най-известните творби на анонимния бристолски художник. Нарисувано през 2002 година, то се продаде за 40 хиляди паунда през 2007 година, само че остана на мястото си. През 2014 година бе преместено, откакто притежателят му го препродаде за половин милион лири.

Изображението е известно и има доста копия и цитати, в това число от самия художник. По случай 3 година от началото на сирийския спор през 2014 година той го прожектира върху Айфеловата кула с хаштаг #withSyria. А преди изборите във Англия тази година Банкси даде обещание да подарява по едно копие на всеки, който потвърди, че не е дал своя вот за партията на Тереза Мей. Но се наложи да отдръпна офертата, защото тя опонираше на английското изборно законодателство.

 Изображението на Банкси бе пресъздадено
© Associated Press

Изображението на Банкси бе пресъздадено " онлайн " през 2014 година от група организации, които означиха 3 години от началото на сирийския спор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР