STEM център за природни науки, изследвания и иновации, с дигитална

...
STEM център за природни науки, изследвания и иновации, с дигитална
Коментари Харесай

STEM център в ЕГ „Пейо Яворов“ – Силистра

STEM център за естествени науки, проучвания и нововъведения, с цифрова и пробна лаборатория към този момент обезпечава на учениците от ЕГ „Пейо Яворов“ в Силистра модерна образователна среда за проучване на естествени науки посредством правене и прекарване.

Проектът на стойност 220 000 лева е осъществен по Национален парк „Изграждане на учебна STEM среда“. Центърът беше открит на публична гала в наличието на кмета на града доктор Юлиян Найденов, началника на РУО – Силистра госпожа Габриела Миткова, както и доста посетители и другари на учебното заведение.
В приветственото си слово шефът на Езикова гимназия госпожа Магдалена Атанасова съобщи, че с новата STEM среда учебното заведение предлага на учениците една съвременна, действителна и привлекателна образователна среда, каквато гимназистите заслужават и от каквато имат потребност, с цел да разпрострат своите креативен качества точно когато са във възрастта, в която „не знаят, само че търсят, в която се двоумят, само че дирят пътя, по който да вървят“. „Благодарение на STEM центъра нашите възпитаници ще могат да гледат природата в очите, да допират света, да влизат в него, да се предизвикат взаимно, и по този начин ще изискат да знаят повече, ще изискат да опитват“, сподели още тя.
На събитието се роди и една вест. Кметът на Община Силистра доктор Юлиян Найденов разгласи, че към този момент се работи по основаването на IT център в постройката на бившето общежитие в града.
Веднага след приветствените думи възпитаници от 11. клас благодарение на своите преподаватели госпожа Латинка Димитрова и госпожа Петя Генчева имаха опция да показват пред гостите своите първи на практика проучвания по химия и физика в новите лаборатории.
Дигитални и бинокулярни микроскопи, интерактивни тъч екрани, Chromecast устройства и устройства, съвместими с приложенията за виртуална и добавена действителност, 3D принтер, видео и звукозаписна техника за снимане на ученическите планове, лабораторни уреди и комплекти по химия и физика са единствено част от обзавеждането на напълно преобразените в съвременни креативен пространства елементарни класни стаи на третия етаж на учебното заведение.
Експерименталната лаборатория е с потенциал от 54 места, което разрешава едновременното ѝ потребление от две паралелки. Пространството се групира в 4 функционални зони – за лабораторни опити, за продан на хрумвания и учене посредством съдействие, за взаимоотношение посредством технологии и за представяне. Дигиталната лаборатория разполага с 26 места, като в нея са обособени зони за интерактивно показване на планове и съдействие, за основаване на цифрово наличие и работа в екип, зона за независимо учене, както и видео и звукозаписно студио за основаване на обучителни запаси за връстници, видеорепортажи, изявленията, уроци за шерване на положителни практики и самоусъвършенстване.
Чрез дизайн мислене, включващо проблемно-базирано обучение по естествените науки, STEM центърът ще предизвиква както самостоятелното, самовглъбено учене, по този начин и екипното – общественото и прочувственото учене. На учениците ще бъдат препоръчани по-предизвикателни, по-автентични и с по-висок порядък образователни преживявания посредством разширени благоприятни условия за изследвания, научни опити, учене посредством прекарване, основаване на принадлежности и артикули, следващо осмисляне посредством рефлексия, усъвършенствания и показване пред публика.
STEM центърът ще обезпечи опция на ЕГ „Пейо Яворов“ да включи в образователното наличие по обособените дисциплини световното обучение, обвързано с задачите за стабилно развиване. Така бъдещите плановете, които ще бъдат осъществени от учениците, ще могат да прераснат в трансдисциплинарно и интердисциплинарно образование, а децата ще бъдат въвлечени в дейна роля при проучване на проблеми, включващи знания допълнително научни области, които ще разширят кръгозора им и ще им основава убеденост, че могат да вземат участие пълноценно в световни процеси като жители на света.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР