Статуята на Свободата е неокласическа скулптура, огромен паметник, който се

...
Статуята на Свободата е неокласическа скулптура, огромен паметник, който се
Коментари Харесай

Статуята на Свободата пристига в Ню Йорк

Статуята на Свободата е неокласическа статуя, голям монумент, който се издига в пристанището на Ню Йорк на остров Либерти. Тя е проектирана от Фредерик Огюст Бартолди и открита на 28 октомври 1886 година. Густав Айфел, конструкторът на Айфеловата кула, проектира вътрешната носеща структура. Представлява римската богиня на свободата Либертас, облечена в роба, държаща факел в издигнатата си дясна ръка и правна книга в другата, на която е изписана датата на подписването на Американската декларация за самостоятелност.
Медната скулптура е подарък от Франция за Америка в символ на другарството сред двете народи и бележи стогодишнината от независимостта на Съединените американски щати.
Статуята е основана във Франция и е изпратена на части (повече от 200 пакета) по транспортен съд до Ню Йорк. Те идват на 17 юни 1885 година, само че сглобяването се проточва и не е готово за 100-годишнината от оповестяването на независимостта от 1776 година Причините са от парично естество, проведени са спомоществователни акции.
Статуята на Свободата е един от най-популярните американски знаци и като цяло въплъщава свободата и устрема към нея. От 1886 година до откриването на самолета, е първият американски знак, който милиони емигранти виждат, прекосявайки океана от Европа и пристигайки в Америка. Посещава се от 3 милиона души приблизително на година. Обявена е за народен монумент през 1924 година, а влиза в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО през 1984 година.
Статуята е затворена за ремонт за огромна част от 1938 година. В началото на 1980-те се открива, че нещата са се влошили дотам, че се постанова наложително съществена реституция. Статуята е затворена в интервала 1984-1986 година След 11 септември 2001 година, е затворена още веднъж от съображения за сигурност и сигурност; отворена е за посещаване още веднъж през 2004 година с ограничавания за броя на посетителите, които могат да се изкачат до короната. Предвижда се да бъде затворена за към година в края на 2011 година, тъй че да може да се конфигурира втора стълба. Достъпът на обществеността до балкона към факела е неразрешен от съображения за сигурност от 1916 година.
Източник: Уикипедия
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР