Статистиката след края на 2018г. показва увеличение на регистрациите на

...
Статистиката след края на 2018г. показва увеличение на регистрациите на
Коментари Харесай

Броят на домейните по света надмина 345 млн.

Статистиката след края на 2018г. демонстрира нарастване на регистрациите на домейн имена с малко над 3% за една година. Най-популярното домейн уголемение остава.com, следвано от най-използваното уголемение с код на страната -.cn (Китай).

Световният водач в домейн промишлеността и интернет сигурността Verisign следи за регистрациите на домейн имена в международен мащаб, като разгласява статистики за най-използваните разширения, най-популярните изречения в домейн имената, както и за репутацията на така наречен „ нови “ домейн разширения.

След края на 2018г. регистрациите на домейн имена към този момент са над 345 млн. за всички типове домейн разширения, което е нарастване с 12 милиона регистрации по отношение на 2017г. Различните типове домейн разширения, свободни за регистрация, към този момент са над 1530.

Общите домейни от първо равнище (gTLDs)

43% от съществуващите домейн имена по света са с.com или.net уголемение. Внимание заслужава и растежът при „ новите “ домейн разширения през 2018г. (7,5%). Такива са да вземем за пример.xyz,.vip,.club,.top,.loan и доста други. Те се появяват в интервала след 2012г., когато ICANN утвърждава въвеждането на повече разнообразни разширения, които да са опция на по-старите и публикувани такива.

Географски домейн разширения

Голяма част от записаните домейни по света са с географско уголемение. Това може да бъде кодът на страната (.bg,.de,.us) или уголемение с името на града (.berlin) или района (.asia). При географските домейн разширения, максимален е броят на тези от Китай – съвсем 23 млн.

Едва при 1% от географските домейни се употребяват най-новите географски разширения. Вече съществуват над 45 сходни домейн разширения, при които има повече от 1000 на брой регистрирани домейн имена. Сред тях най-популярни са домейните с.tokyo,.london и.nyc. разширения.

Най-популярните думи в домейн имената

Verisign разгласява статистика и за това кои са най-често употребяваните думи на британски език в домейн имената с разширения.com и.net. В края на 2018г. това са били думите christmas, attorney, divorce, asset, company, hotels, kiosk, и други

Регистрацията на домейни в България

У нас притежателите на онлайн бизнеси са по-консервативни във връзка с избора на домейн уголемение. По данни на хостинг компания ICN.Bg, над 90% от уеб уеб страниците носят имена с обичайните и най-популярни.com,.bg,.org,.eu,.net и.info разширения.

„ За нас не е изненада, че по-голямата част от клиентите ни избират най-използваните и разпознаваеми домейн разширения. В множеството случаи става въпрос за съществени бизнеси или организации от обществения бранш, за които репутацията е от основно значение. Те не могат да си разрешат да употребяват домейни, разнообразни от добре познатите.com,.bg,.org,.info,.eu и други, тъй като онлайн потребителите към момента имат най-голямо доверие точно в уеб уеб сайтове с такива домейн имена. Въпреки това, отчитаме възходящ интерес и към „ новите “ домейн имена, които предлагаме за регистрация. Предимствата на тези разширения са множеството свободни за регистрация домейни, както и опцията уеб уеб сайтът ви да се отличи измежду съперниците във вашата промишленост. “ – разяснява Борислав Бориславов, Технически шеф в ICN.Bg.

Как да изберете уместно домейн име за вашия уебсайт

Имайки поради търсенето и регистрацията на домейн имена през 2018г., най-логичният избор за онлайн бизнесите наподобява.com или.bg домейн, както и.net,.eu, или.org, в случай че мечтаното име е към този момент заето. Според специалисти, има и други фактори, на които би трябвало да обърнем внимание преди да създадем своя избор:

“Не прекалявайте с дължината на домейн името, с цел да бъде то елементарно за запомняне и изписване от вашите консуматори. Съобразете домейн разширението с вашата публика и местоположението, на която тя се намира. Опитайте се да включите основни за вашия бизнес думи и изречения в домейн името, тъй като това би ви помогнало и за по-добро класиране в търсещите машини. Не се тормозете да експериментирате и с „ новите “ домейни. Сред клиентите ни имаме притежатели на уеб уеб сайтове с домейн разширения като.studio,.shop,.art и други, които сполучливо развиват своя онлайн бизнес.” – добавя Борислав Бориславов от ICN.Bg.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР