Статистика на Световната здравна организация показва бум на заболелите от

...
Статистика на Световната здравна организация показва бум на заболелите от
Коментари Харесай

Доц. Мангъров разкри какви са опасностите за България заради бума на морбили в съседните страни

Статистика на Световната здравна организация демонстрира взрив на заболелите от морбили. Само за предходната година повече от 21 хиляди са болни, като при 35 души изходът е бил съдбовен.

Сред най-засегнатите страни са Румъния, Италия, Украйна, а епидемията в Сърбия взе 5-та жертва. Според доцент доктор Атанас Мангъров, завеждащ детското поделение към Инфекциозна болница, това се дължи на отвод от имунизацията под натиска на антиваксиналните придвижвания.

"Много хора отхвърлят да поставят ваксини на децата си в следствие, на което децата се разболяват ", сподели доцент Мангъров в утринния блок на Bulgaria ON AIR.
Той изясни още, че през 2016-та година в цяла Европа е имало по-малко от 6 хиляди болни от морбили. Мангъров акцентира, че на други континенти въпросът е решен със сериозна стратегия за имунизация. "В България това го имахме през 2010 година, когато тук имаше една огромна зараза от морбили, която засегна над 24 хиляди души, 24 деца умряха ", напомни той и акцентира, че с помощта на взетите ограничения през предходната година е имало единствено малко над 160 случая на болни.

Доц. Мангъров съобщи, че у нас се поставят огромни старания да бъдат имунизирани всички, които не са, само че по думите му една огромна част от хората и то интелигентни и образовани, отхвърлят да имунизират децата си. Той изясни, че при изкарана дребна шарка, могат да настъпят съдбовни последици даже и след повече от 10 години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР