Стартират две кампании в подкрепа на Фондация АРТОН България, която

...
Стартират две кампании в подкрепа на Фондация АРТОН България, която
Коментари Харесай

Започнаха две кампании в подкрепа на онкоболни деца

Стартират две акции в поддръжка на Фондация АРТОН България, която организира арттерапии за деца с онкохематологични болести. Дарения ще могат да се вършат до 30 декември посредством платформата на Фондация „ В помощ на благотворителността “ и в DMS платформата на Българския дарителски конгрес. Всеки искащ може да поддържа самодейността с пряк паричен превод по сметка BG06UBBS 80 0210 2607 2940, като изпрати SMS на номер 17777 с текст DMS ARTON или подари средства онлайн, посредством посочените нагоре платформи. Кампанията за набиране на средства за Програма АРТОН е включена в самодейността „ Щедрият Вторник “ на Фондация BCause.

Програмата за арттерапии на Фондация АРТОН България е единствената в страната, която оказва помощ на онкоболните деца да се оправят с тъгата, умората и страха, с които се сблъскват в битката им с подлото заболяване. Като част от терапиите малчуганите имат опция да рисуват с разнообразни бои и техники, да създават пана от естествени материали или пластики от бързосъхнеща глина, да основават кукли от плат и прежда и даже да посвирят на разнообразни музикални принадлежности.

Месечно програмата се организира с към 50 деца в профилираните лечебни заведения в страната. Целта на акцията е да се съберат средства, с цел да се обезпечи бюджета за 2021 година за програмата. Необходими са общо 10 000 лв. за цялата година, с които да се купуват художествени материали и артпособия, хигиенични консумативи и да се заплащат логистични разноски и възнаграждения на експертите арттерапевти.

„ Когато след една артсесия съумеете да накарате тъжно и тежко болно дете да проговори, да се усмихне, да подаде ръка, когато чуете думите на признателност на майките за това, че се е върнала светлината в децата им – значи има смисъл от напъните и свършената работа “, разяснява Светлана Чивгънова, създател на първата за страната болнична Програма АРТОН по арттерапия за деца с онкологични болести.

Арттерапиите се организират в лечебните заведения „ Св. Марина “ във Варна, „ Св. Георги “ в Пловдив и „ Царица Йоана “ в София. Обмисля се и разкриването на извънболничен АРТОН Център за психична грижа като се търси сътрудник за реализирането на концепцията.

За Фондация АРТОН България

Фондация АРТОН България е учредена от онкопсихолога Светлана Чивгънова. През 2011 година екип от експерти – онкопсихолози, арт терапевти и музикотерапевти - основава и осъществя първата, и на този стадий единствена, за България болнична стратегия по систематична арт терапия за деца с рак. Провеждането на програмата стартира първо в Клиника по детска хематология и онкология в Университетската болница „ Св. Марина “ – Варна, а от 1 април 2014 година тя е разкрита и в останалите две профилирани клиники в университетските лечебни заведения „ Св. Георги “ в Пловдив и „ Царица Йоанна “ в София.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР