Стартиралата в началото на 2020-а година,инициатива помага за предотвратяване на

...
Стартиралата в началото на 2020-а година,инициатива помага за предотвратяване на
Коментари Харесай

604 деца от уязвими семейства получиха подкрепа от А1 и НАПГ чрез програмата „Родители+“

Стартиралата при започване на 2020-а година,инициатива оказва помощ за попречване на разлъка сред децата и техните биологични фамилии Общата инвестиция на А1 за развиването на програмата „ Родители+ “ е близо 100 000 лв., а приносът на компанията за идеята на приемната грижа надвишава половин милион лв. в последните 10 години
604 деца, отглеждани от 329 родители в фамилии в риск, бяха подкрепени от и от началото на 2020-а до края на юли 2021-а година посредством самодейността „ Родители+ “. Средствата са събрани посредством акция, по време на която А1 даряваше на НАПГ по 1 лев за всяко събаряне на приложението. Благодарение на набраната сума НАПГ започва програмата за приемни родители, които след образование за обществени сътрудници, дават прочувствена поддръжка и финансова помощ на родители, чиито деца порастват в беднотия. Основната цел на НАПГ и А1 е фамилиите в риск да получат поддръжка, с цел да могат да продължат да се грижат за децата си и да се избегнат рисковете от разлъка с тях.

„ Чрез програмата „ Родители+ “ оказваме помощ на стотици фамилии в риск да се грижат по-добре за децата си. Целта ни е от ден на ден деца в България да порастват в подкрепяща фамилна среда и да понижим заплахата от разлъка сред тях и родителите им. “, разяснява Илияна Захариева, шеф „ Корпоративни връзки “ в А1 България.

Една от най-тревожните трендове, маркирана от НАПГ по време на провеждането на „ Родители+ “ в последните 19 месеца, е че биологичните фамилии живеят при съществени ограничавания. В допълнение към икономическите усложнения, за които способства и пандемията, важен проблем за огромна част от фамилиите е и обществената изолираност и неналичието на поддръжка от родители и близки.

Инициативата „ Родители+ “ обгръща 14 регионални града в България - София, Пловдив, Варна, Бургас, Шумен, Силистра, Враца, Видин, Монтана, Пазарджик, Кърджали, Добрич, Смолян и Хасково. До края на юли 2021 година в границите на програмата бяха подкрепени 305 бебета и дребни деца до 4 години и 199 на възраст за навестяване на детска градина или учебно заведение. 65% от подкрепените по програмата фамилии са с 3 или повече деца, а в близо 82% от случаите единствено един родител се грижи за децата. През интервала от началото на 2020 година до края на юли 2021 година 68% от фамилиите в границите на самодейността са претърпели интервал, в който най-малко 1 член от фамилията е оставал без работа и приходи, а междинният месечен приход на подкрепените семейства е бил 360 лв..

Социалните сътрудници от НАПГ идентифицираха най-належащите потребности на уязвимите фамилии. Предоставяната помощ е най-често в натура, като 210 от фамилиите получиха помощ под формата на средства за хранителни артикули главно в интервала на изключителното състояние. „ Родители+ “ e подкрепила и редица фамилии със средства за облекла и обувки, като за 39 от децата те са били за специфични обувки за рехабилитация. Финансираната от А1 стратегия подкрепя и 112 фамилии на деца с увреждания, тъй че те да получават нужните грижи в родното си семейство.

За 85 новородени и дребни деца в границите на самодейността са обезпечени памперси и такъми за бебета. На 41 от тях са закупени втора ръка кошарки и кревати. 118 от уязвимите фамилии бяха подкрепени и със възнаграждение на сметки за електричество, а на 39 родители са предоставени средства за издаването на персонални и други документи, в това число за медицински проучвания на децата за прилагане на помощ от общините.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР