Стартираха бета тестовете на алтернативната мобилна операционна система /е/, базирана

...
Стартираха бета тестовете на алтернативната мобилна операционна система /е/, базирана
Коментари Харесай

Алтернативен Android фърмуер, от който са премахнати всички услуги на Google

Стартираха бета тестванията на различната мобилна операционна система /е/ , основана на Android 7.1 Nougat.

Миналата година основателят на Linux дистрибуцията Mandriva Гаел Дювал (Gaël Duval) заяви за проектите си да сътвори нов смарт телефон, работещ под ръководството на операционна система с отворен код. Миналата седмица експертът разгласи излизането на първата бета версия на тази мобилна Оценка за съвместимост, получила името „/е/“.



/е/ е потребителски фърмуер, основан на Оценка за съвместимост Android 7.1 Nougat. Това по принцип е версия на LineageOS 14.1. Но вместо услугите на Гугъл, тя употребява microG – услугите за геолокация на Mozilla, както и редица приложения с отворен код, заменящи съответните общоприети приложения на Android.



/е/ сплотява редица нови, както и съществуващи отпреди запаси. Така да вземем за пример, в новата операционна система се употребява стартовия панел BlissLauncher, пощенският клиент по дифолт е модифицираната версия на K9-mail. Стандартното SMS приложение е Signal, а месинджърът – Telegram. Използва се търсачката Searx, само че потребителите могат да сложат друга – да вземем за пример DuckDuckGo или Qwant.

Новата Оценка за съвместимост разполага с облачно вместилище, основано на отворената платформа NextCloud. Поддържа се синхронизация на данните.



Има и нощни компилации на новата Оценка за съвместимост /е/, само че програмистите предизвестяват, че те не са постоянни.

Първата постоянна версия е планувана за месец март 2019 година и ще има друго, по-звучно име.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР