Стартът на новия американски пилотиран космически кораб "Дракон" на частната

...
Стартът на новия американски пилотиран космически кораб "Дракон" на частната
Коментари Харесай

За първи път от 9 години САЩ изстрелват астронавти от своя територия

Стартът на новия американски пилотиран галактически транспортен съд "Дракон " на частната компания "Спейс Екс " към Международната галактическа станция (МКС) с астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен на борда е плануван за през днешния ден в 16,33 часа локално време (20,33 часа по Гринуич), предадоха международните осведомителни организации.

Преди старта двамата астронавти възнамеряват да разгласят какво название са избрали за кораба. На изстрелването се чака да участва президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Изстрелването на ракетата-носител "Фалкон 9 " ще бъде осъществено от площадка 39А на галактическия център "Кенеди ". Две минути и 33 секунди след старта по проект би трябвало да се отдели първата степен на ракетата, а 10 минути по-късно – втората.

В стадия на доближаване с МКС, на разстояние към 400 метра, астронавтите ще ревизират опциите за ръчно ръководство на кораба. Скачването с орбиталната станция е планувано за 28 май в 11,29 часа локално време. Приблизително два часа и половина по-късно е планувано отварянето на люка и прекосяването на астронавтите от кораба на станцията.

Според известие на уеб страницата на НАСА корабът може да остане в орбита към 100 дни. Продължителността на сегашния демонстрационен полет ще бъде избрана по-късно, според от подготовката за идващия старт на пилотирания транспортен съд "Дракон ".

"За нас този миг е извънредно значим. Цялата страна може да стане очевидец на нещо поразително - за първи път от девет години американски астронавти с американски транспортен съд ще започват от родна територия към Международната галактическа станция ", съобщи на предстартова конференция във вторник шефът на НАСА Джим Брайдънстайн. По думите му новият американски галактически транспортен съд ще промени "цялата процедура за снабдяване на астронавти и товар на МКС ".

По въпроса за продължителността на полета Джим Брайдънстайн отбелязва, че следва да бъдат конкретизирани редица фактори. "Важното е, че този полет е изпитателен, демонстрационен. Главната задача е безвредното връщане на астронавтите ", добави шефът на НАСА.

Брайдънстайн означи, че върху вземането на решение за продължителността на полета ще окажат въздействие фактори като период на валидност на слънчевите акумулатори на кораба, който не би трябвало да надвишава 114 дни, както и удобните условия за кацане.

В случай на изключителна обстановка, на разнообразни места в Атлантическия океан са ситуирани избавителни съдове. "Обърнахме се за помощ към военните, с цел да ни дават водолази, вертолети и други средства, които могат да се включат при осъществяване на избавителна интервенция ", сподели Джим Брайдънстайн.

По-рано ръководителят на програмата за полети към МКС Кърк Шърман заяви, че в разискването на елементи за полета на пилотирания транспортен съд "Дракон " към МКС са взели участие и съветски експерти. По думите му те са поддържали контакт с НАСА по време на първия демонстрационен полет на кораба без екипаж.

Пилотираният транспортен съд "Дракон " е трансформация на товарния транспортен съд със същото име, който към този момент реализира доставки до МКС.

Откакто НАСА приключи полетите на совалки през 2011 година, американските астронавти летят до МКС с съветските кораби "Союз ". Първоначално се предполагаше, че американските пилотирани полети ще стартират през 2017 година

Дъглас Хърли и Робърт Бенкен упражняват от пет години в ултрамодерната пилотирана капсула "Дракон ". Тя има спешна система за избавяне на астронавтите при проблем с ракетата. Първият й изпитателен полет с манекен вместо човек мина сполучливо през март 2019 година

Преди упования старт на задачата, наречена "Демо 2 ", астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен, които са под карантина от две седмици, се чака да станат от сън към 9 часа локално време (13 часа по Гринуич) и да похапнат закуска по техен избор.

Към 12,30 часа локално време (16,30 часа по Гринуич), астронавтите ще облекат скафандрите си, проектирани от "Спейс Екс ", и ще се насочат към стартовата площадка с електромобил "Тесла ".

Последната опция за анулация на полета поради неприятно време е 45 минути преди старта, съгласно представител на "Спейс Екс ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР