Старши треньорът на Царско село Никола Спасов изрази своето задоволство

...
Старши треньорът на Царско село Никола Спасов изрази своето задоволство
Коментари Харесай

Никола Спасов: Царско село е нещо ново и положително, мечтая да стана шампион

Старши треньорът на Царско село Никола Спасов изрази своето удовлетворение от работата, която свърши отпред на новия първенец във Втора лига. Под неговото управление „ царете” завоюваха предварително промоция в елита, завършвайки 0:0 против ЦСКА 1948.

Наставникът даде просторно изявление за „ Домът на футбола”, в което изложи своите визии по отношение на треньорската специалност, отношението към нея, което имат притежателите на отбори в родния футбол, както и своите упоритости за бъдещето.

„ Наистина чувството е прелестно. Доволен съм, че си свършихме работата. Радвам се, че сме първенци месец преди края, другояче другите неща са част от работата, която би трябвало да се свърши. Радвам се, че отново бързо успяхме и осъществихме една фантазия на притежателя господин Стойне Манолов.”

„ Работата е наслаждение. Не си припомням, че съм бил изтощен от работа. Така се пробвам да върша нещата, че да ми е прелестно. Винаги съм ухилен, постоянно има въодушевление.”

„ Винаги се е получавало по един и същи метод във всички клубове, които съм работил. Винаги е изглеждало, че е доста елементарно. Не го споделям, с цел да си акцентирам качествата, тъй като съм подобен човек – много радостен, постоянно се стремя да има въодушевление. Затова и в профил наподобява, че е елементарно.”

„ Има го като възможност да не повеждам Царско село в елита. На мен ми се работи несъмнено в България. На първо място ще бъде Царско село, всичко останало ще бъде след него. От притежателя зависи дали ще остана в клуба. Нямам нищо срещу да диря и нови провокации. Няма значение на какво равнище ще бъде.”

„ В България не са добре нещата. Много сме подценени от притежателите на клубовете. Нашите хонорари са една дребна част от това, което взимат непознатите треньори. Ако тук има чужденец, ние ще работим за половината от това, което той взима. В това отношение сме много онеправдани.”

„ Какво да ви кажа? Засега визитката ми не се прави оценка. Като напуснах Черно море последния път, с един тим без кой знае какви искания в шампионата взехме Купата и Суперкупата. След това стоях 6 месеца без работа, без нито едно предложение. Да не приказваме за заплатите… Вие ме питате дали сме доволни-недоволни от ниските заплати, аз останах с никаква. Тогава се получи предлагането да стартира в Царско село, за което съм признателен. От много дълги години не бях работил и живял в София. Малко хора знаят в действителност, че съм софиянец. Благодарение на Царско село и господин Манолов се върнах в софийската игра. Когато си тук, се приказва малко повече, ставаш по-популярен. Работиш всред по-влиятелни хора. Всичко това е значимо в последна сметка.”

„ В България и в Европа е обикновено един треньор да взима по-малко от един футболист. В играта по принцип най-важни са футболистите. Те са главните фактори, а след тях сме ние, треньорите. Ние би трябвало да създадем селекцията от играчи, с цел да създадем тим, само че никога не недооценявам работата на треньора. На първо място е футболистът, оттова идва разликата.”

„ Не, не мога да кажа, че футболист има повече власт поради по-високата си заплата. В никакъв случай. Всичко зависи от престижа на самия треньор в дадения миг. Един ментор се потвърждава с работата си и не би трябвало да има проблеми с футболисти-звезди, които имат по-големи финансови благоприятни условия. Естествено, би трябвало да имаме и поддръжката на притежателите и клуба. Не са рядко въпреки всичко случаите, в които треньорите не могат да се оправят с подобен вид играчи. Такава е обстановката.”

„ Разбира се, че има моменти, само че са били малко. Опитвам бързо да оправям връзките си. Дори футболистът да не тръгне пръв към тази стъпка, аз се пробвам да оправя нещата. Всичко става с човешки разговор и естествени връзки. Ако не се получи, към този момент би трябвало да се разделяме. В даден миг, когато не могат да се оправят връзките, някой би трябвало да си замине. Трябва да има колектив, почитание, тъй като другояче нещата в никакъв случай не вървят.”

„ Сигурно се печели и почитание по твърди метод, само че това не е моят път. Не мога да кажа, че това е вярното. Аз пробвам с разговора, с положителните връзки. Дори аз съм имал и моменти, когато съм работил извънредно и фрапантно.”

„ Царско село е на Стойне Манолов. Човекът дава доста, основава неповторима база и това е неговото занимание. Прави го за лично наслаждение. Публиката няма нищо общо с почитателите на други тимове. Създава се една нова атмосфера, в случай че щете и от родителите около школата. Наистина няма нищо общо с клубове като Локомотив София, Славия, ЦСКА… Приемам нещата такива, каквито са. Не можем да тъжим. Има известно страдание, че някои клубове не са на равнището, на което би трябвало да бъдат. За мен е прелестно – цялостно успокоение от почитателите. Единственото напрежение може да пристигна от притежателя. Това напрежение, което съм го имал в другите си отбори, в тимовете с история, почитателите постоянно са били доста претенциозни. Винаги имаше кой да те нервира, постоянно имаше съпротива. Не съм склонен с изказванието, че постоянно има недоволни. То е правилно единствено в България, в чужбина няма такова нещо. Тук тази проклетия е по този начин построена – с отрицателното мислене особено по отношение на старши треньора.

Много мъчно се работи в България при такива случаи. Поне в границите на моя живот не виждам по какъв начин ще се промени.”

„ Не имам вяра, че чак толкоз доста ще се усилят загубите. Ако остана тук, мисля, че ще създадем нелош тим. Защо да не сме в първата шестица и да няма чак такова напрежение. Не виждам чак толкоз мощни тимове, които биха ни попречили да го реализираме. Непрекъснато виждам мачовете в Първа лига, проследявам всички тимове. Винаги съм твърдял, че имаме положителни футболисти, а нямаме положителни тимове. Разбира се, че равнището не ми се коства чак толкоз високо. Непрекъснато играем контролни срещи с тимове от елита, въпреки и контролната среща да няма общо с формален мач. Мога обаче да преценява равнището на отборите от топ 6 с нашето. Не виждам чак толкоз фрапантна разлика. Винаги си слагам високи цели, с цел да бъдем стимулирани и да ги гоним от самото начало. В тим без цели не си заслужава да се работи. Никога не ме е било боязън от който и да е съперник – нито в България, нито в чужбина. Липсва му самочувствието на българския футболист, това му пречи да разкрие цялостните си качества. Убити хора сме – имаме го самочувствието отвън терена, само че на терена има комплекс за непълноценност. Подценяват се. Унизително е. Това е част от манталитета на цялата ни страна, от метода, по който се възпитават по домовете.”

„ Адмирал Спасов? Не знам какво да ви кажа. Това беше неповторим случай с Купата на България. Мисля, че по един или различен метод заслужих прозвището.”

„ На мен ми се желае да стана първенец на България, да играя в Лига Европа, Шампионска лига… Царско село е стъпка в тази посока, направихме нещо ново и позитивно във футбола. Емоцията на самите футболисти, метода, по който го направихме с предварителната промоция – това те прави горделив, че си го направил успешно”, приключи Спасов.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР