Старото 5-километрово трасе на теснолинейката в столичния квартал Изгрев ще

...
Старото 5-километрово трасе на теснолинейката в столичния квартал Изгрев ще
Коментари Харесай

З. Здравков: Градът като жив организъм следва тенденциите на пазара, но трябва да създадем и правилата

Старото 5-километрово трасе на теснолинейката в столичния квартал " Изгрев " ще бъде превърнато в зона за отдих с велоалея. Това стана ясно по време на полемиките на Форум " Градът ", който се организира в столицата. В Дения на строителя Главният проектант на София Здравко Здравков увери, че от година и половина се стреми да постави ред в градоустройството: 

Предложихме промени в закона за устройството и застрояване на Столична община, подкрепени от госпожа Фандъкова и импортирани от депутатите от ГЕРБ, тъй че да може да се вкарат ясни регламенти къде какво може да бъде застроявано. Очевидно дупките в нормативната уредба основават проблеми и хората не желаят да има малки врати или къси пътечки за този и за оня. Това е необходимостта от незабавни промени. Апелираме за развиването на София като зелен град, само че то няма по какъв начин да стане, в случай че сме оставили на места вероятни малки врати за избрани вложители. В тази връзка дебатът към тематиката за строителство, към високите здания, към пешеходното напредване и велотрасетата е голям и провокира и съответния интерес. Градът, като един жив организъм, следва трендовете на пазара, само че би трябвало да създадем и разпоредбите, които да се съблюдават.

Според Здравков, връщането на реституирани земи в действителни граници е причина за огромна част от проблемите на градоустройството:

Бивша равнища се връща в действителни граници, без да регистрира, че там има към този момент построена подземна инфраструктура, улично благоустрояване, транспортни връзки. В тази връзка новото строителство следва изключително тези терени, защото част от компактния град към този момент е построена и тези терени дават възможност за застрояване. В същото време нуждата от отчуждаване е значима! Трябва да се проведат и големи отчуждителни производства, с цел да придобие Столична община тези късчета от някогашните ниви, тъй че да обезпечим на хората вярното прекосяване.
Необходимо е да бъсат извършени всички процедури по отчуждаване на улиците и създаване на благоустрояването преди да бъде приключен крайният обект, посочи Здравков:Затова от година и половина не позволявам издаване на позволение за градеж за здания, за които не са извършени процедурите по отчуждаване и не са уредени сметките по регулация.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР