Старият Ейб плаши южняците по време на Гражданската войнаБелоглавият орел

...
Старият Ейб плаши южняците по време на Гражданската войнаБелоглавият орел
Коментари Харесай

„Крещящите орли“ са върхът на копието на САЩ

Старият Ейб плаши южняците по време на Гражданската война
Белоглавият орел е знак на нацията и е съвсем на изгубване

Дивизията е доста натренирана и с доста висока подготвеност

Разтревожени читатели на “Труд” не стопираха да звънят в редакцията след известието, че НАТО ще ускори военното си наличие в Европа, като изпрати 2400 бойци от 101-ва въздушнодесантна дивизия на Съединени американски щати в България, Унгария, Румъния и Словакия. Тревогата се ускорява в допълнение от обстоятелството, че тази дивизия е наречена “Крещящите орли” и ( “Screaming eagles”). Какви са тези орли, нищо не знаем за такава порода, що за птица е това, не сме ги чували по какъв начин крещят, питаха хората.



Орелът Старият Ейб

Откъде идва наименованието “Screaming eagles”? По време на Гражданската война в Съединени американски щати (1861-1865 г.) амулет на 8-ми Уисконсински доброволчески пехотен полк е плешив орел, наименуван “старият Ейб”, както е било прозвището на президента Линкълн. Командирът на полка капитан Джон Е. Пъркинс носи орела със себе си в 36 борби по време на войната. Предполага се, че плашещият вик на остарелия Ейб е могъл да бъде чут през бойното поле, като по този метод е спечелил и прозвището на полка “крещящи орли” ( “Screaming eagles”).



Емблемата на 101 дивизия

Днес емблемата на дивизията е плешив орел -, “bold eagle” - именуван още белоглав и е предпазен тип в Съединени американски щати. На Олимпийските игри в Лос Аджелис през 1984 година един подобен орел прелетя над целия стадион и бе оповестено, че е един от дребното останали екземпляри.

Според видния наш биолог Петър Берон обаче “bold eagle” може да значи и самоуверен, дръзновен. Белоглавият орел е знак на нацията и е съвсем на изгубване. Не сме ги чули по какъв начин крещят тези орли, тъй като в Европа този тип го няма, сподели още Берон. Той напомни, че орлите са знак на авиацията и такива въздушно-десантни съединения доста постоянно се назовават с орлови имена.



Петър Берон

“Screaming eagles” съгласно Берон може да се преведе или “крещящи” или “пищящи” орли, зависи от преводача. Берон напомни, че в България има няколко типа орли - царският или скален, орел-змияр, орел-рибар, само че са съвсем на изгубване. Навремето, когато е имало планинско отглеждане на животни, са били доста повече.

101-ва дивизия е основана през 1918 година, а през 1942 година става въздушнодесантна единица. По време на Втората международна война тя взе участие в интервенция Overlord (десантът в Деня D и въздушното десантиране на 6 юни 1944 година в Нормандия, Франция), интервенция Market Garden; освобождението на Холандия; и действието му по време на борбата при Булдж към град Бастон, Белгия.



Президентът Джонсън с бойци от дивизията.

Седалището на дивизията е във Форт Кембъл, щата Кентъки. Много сегашни нейни членове са ученици на учебното заведение за въздушно нахлуване на армията на Съединени американски щати, което е известно като едно от най-трудните курсове в армията и единствено към половината от тези, които го стартират, го приключват.

Screaming Eagles са наречени “върхът на копието” от министъра на защитата на Съединени американски щати Робърт Гейтс и най-мощната и тактически мобилна дивизия на армията на Съединени американски щати от военачалник Едуард К. Майер, тогава шеф на щаба на армията.



Ген. Съби Събев

“Тази дивизия е взела участие в съвсем всички войни, които са водели САЩ”, сподели за “Труд” о. р. военачалник Съби Събев, първият наш представител в НАТО. Дивизията е доста натренирана и с доста висока подготвеност. Според него числеността на Screaming Eagles е към 11 хиляди души. Но в новите условия е допустимо съставът ѝ да е понижен до 9 000, от които една четвърт ще бъдат трансферирани в Европа. “Възможно е при потребност останалата част да бъде трансферирана от САЩ”, счита ген. Събев. Те ще бъдат превозени до Европа с тежки транспортни самолети, а в случай че реализират десант по въздушния прийом, имат и по-лека техника - с парашути и с хеликоптери С 47 “Чинук”, сподели още ген. Събев.

В средата на 1968 година дивизията е реорганизирана и става аеромобилна дивизия; през 1974 година - десантно-щурмова.

Наименованията демонстрират прекосяването на дивизията от самолети към хеликоптери като главен способ за снабдяване на войски в борба.

Операциите се организират от мобилни екипи, покриващи огромни дистанции, воюващи зад вражеските линии и работещи в строги условия с лимитирана или влошена инфраструктура. Уникалната подвижност на бойното поле и високото равнище на образование задържаха Screaming Eagles в авангарда на сухопътните бойни сили на Съединени американски щати в последните спорове в Ирак Афганистан и Сирия.

На срещата на върха на НАТО в Мадрид (28-30 юни т. г.) президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи по-нататъшно усилване на американското военно наличие в Европа. В резултат на това към 2400 бойци от “Крещящите орли” ще бъдат ситуирани в Румъния, България, Унгария и Словакия. Освен това Пентагонът разгласи желанието си да разположи за непрекъснато в Полша щаба на 5-и армейски корпус, щаба на армейския гарнизон и полеви логистичен батальон. Съединените щати ще усилят наличието си на ротационен принцип в балтийските страни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР