Стари и опасни 25-метрови дървета от горната страна на туристическата

...
Стари и опасни 25-метрови дървета от горната страна на туристическата
Коментари Харесай

Премахват опасните дървета по туристическа пътека на Шуменското плато

Стари и рискови 25-метрови дървета отгоре на туристическата пътека към заслона "Бигора " в естествения парк "Шуменско плато " ще бъдат отстранени. Това са решили специалисти след постъпили сигнали на тел.112 за паднали огромни дървета по пътеката, оповестиха от пресцентъра на Дирекцията на Природния парк "Шуменско плато ".

Според специалистите от Държавното горско стопанство в Шумен, на Дирекцията на Природния парк, на Община Шумен, РИОСВ-Шумен и на Регионалното ръководство по горите най-опасните дървета в естествения парк се намират в правата сред комплекс "Орбита " и подслон "Бигора ".

Инж.Тодор Геронтиев - зам.-дректор на ДГС - Шумен прецизира, че дърветата са най-вече от типа бук, при които признаците на гниене не са ясно изразени и това подхранва опасенията на експертите, че има риск от бъдещи трагични произшествия.

В региона има четириметрови фиданки, посредством които гората ще се възобновява, прецизират от пресцентъра на естествения парк.

От там напомнят, че маршрутът от комплекс "Орбита " до пещера "Русалка ", през подслон "Бигора ", в който попада рисковия сектор, е обичано място за шуменци и гостите на града. Там през 2012 година трагично почина двегодишно дете, което беше ударено от падащо дърво, а тежко бяха ранени трима възрастни. От тогава инвентаризация се прави всяка година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР