Стара Загора. За тринадесети път на Старозагорски минерални бани ще

...
Стара Загора. За тринадесети път на Старозагорски минерални бани ще
Коментари Харесай

Стара Загора: Над 4000 участници показват българските традиции на събор край града на 25 и 26 август

Стара Загора. За тринадесети път на Старозагорски минерални бани ще се организира Националния тракийски фолклорен събор „ Богородична стъпка “. Това оповестиха от пресцентъра на община Стара Загора . В него ще вземат участие над 4000 фенове на българския обичай и просвета, които ще показват посредством песни, танци и демонстрации традиции от разнообразни краища на страната. Организатори на събора са Община Стара Загора, Съюз на Тракийските сдружения в България Тракийско сдружение „ Одринска епопея “ Стара Загора, кметството на Старозагорските минерални бани, Общество за фолклор, Народно читалище „ Христо Ботев 1952 “ Старозагорски бани.
Началото на програмата е в 9.00 часа на 25 август (събота). От 11.00 часа е формалното разкриване на събора, а два часа по-късно стартира неповторимо дефиле на невероятни съчетания от обичайното облекло и стилните европейски трендове от първата половина на ХХ-ти век наречено „ Как потурите станаха панталони, а сукманът рокля “.
Участниците в събора ще се изявяват на две подиуми в парка на курорта през целия ден. От 19 часа стартира Гала концерт на Общински фолклорен отбор „ Загоре “ и Инструментална групировка „ Булгара “ с началник Димитър Христов. Два часа по-късно е демонстрацията на нестинарски танц.
В неделя програмата стартира в 9.00 часа на двете подиуми, а в 16.00 часа ще бъдат оповестени отличените участници в събора.
Журито, което ще прави оценка изпълнителите през двата фестивални дни е в състав: доц.д-р Веселка Тончева и доцент доктор Валентина Райчева, Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българска академия на науките, учен Крум Георгиев, член на Международната академия за обичайно изкуство, притежател на международен Оскар за фолклор, учен Кирил Тодоров, гл. худ. началник на Ансамбъл „ Зорница “, Христо Иванов, гл. худ. началник на Общински фолклорен отбор „ Загоре “ и Емил Минев, хоров диригент.
Ще бъдат връчени плакети за принос в запазване и разпространение на обичайна ни просвета, а най-хубавите колективи или самостоятелни реализатори ще бъдат отличени с Наградата на кмета на Община Стара Загора, Наградата на Тракийско сдружение „ Одринска епопея “, Наградата на Младежкото тракийско сдружение.
Богата е и съпътстващата стратегия на събора. Тази година дребните участници и посетители на събора ще бъдат сюрпризирани с детски креативен работилници „ Съхранено с любов-сътворено с гений “. Те ще могат да се срещнат с обичайните техники за тъкане на отвесен стан, да изработят със притежателите си ръце произведения от естествени материали, да оцветяват шаблони, да вършат оригами и т. н. Предвидено е и проучване на игрите на баба и дядо като „ Пускам, пущам забрадка “, „ Криеница “, „ Сляпа баба “ и други Ще има провокации като танцуване върху дамаджана и игра на шиник.
Самодейни сформира ще посрещат посетители на раздумки с билков чай и ръжено кафе, живата традиция „ Добра среща “ ще покажат в Селски двор, ще има изложения на достоверни родопски носии и носии от видинско. С присъединяване на оркестри и танцови школи на площада ще се развихри надиграване с фолклорни танци от всички краища на страната. Майстори ще оферират стоката си на обичайна Улица на занаятите.
За искащите да посетят естествения феномен „ Богородична стъпка “ уредниците обезпечават и безвъзмезден транспорт, тръгващ от центъра на Старозагорските бани.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР