Становището на Венецианската комисия е, че предложеният от министъра проект

...
Становището на Венецианската комисия е, че предложеният от министъра проект
Коментари Харесай

Венецианската комисия: Законът за разследване на гл. прокурор в България е провал

Становището на Венецианската комисия е, че препоръчаният от министъра план за промени евентуално ще се провали предвид на задачите, които са сложени. Нещо повече – измененията не би трябвало да засягат и двамата ръководители на висшите съдилища – Върховния касационен и Върховния административен съд, както предлага Кирилов.
Съществува сериозен риск препоръчаният от държавното управление механизъм за премахване на основния прокурор да не извърши задачите, се споделя в документа.

Посочва се, че са нужни композиция от институционални промени, нови правила и еволюция в политическата просвета. И Венецианската комисия е срещу разширението на механизма за прекъсване на двама основни съдии, се споделя в мнението на комисията.

В началото на ноември специалисти от Венецианската комисия се срещнаха в България с министър Данаил Кирилов, с премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и неправителствени организации.

Въпреки че предложенията за премахване на основния прокурор наподобява рационално решение на доктрина, то може би няма да работи на процедура поради позицията на основния прокурор в границите на държавното обвиняване и неговото значимо въздейстие върху Висшия правосъден съвет, акцентират от комисията.

Подобно решение би трябвало да се основава всъщност на информацията, получена от следователи и прокурори, които са подчинени на основния прокурор. Освен това ще бъде мъчно да се намерят трима членове на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, които биха внесли предложение за следствие и 17 членове да гласоподават решението за премахване и започване на следствие, считат от комисията и оферират няколко метода за преобразяване на механизма в работещ и по-ефективен.

Комисията предлага " самостоятелен прокурор " да проверява основния.

Например законодателят може да задължи основният прокурор да се въздържа от каквито и да е указания в случаи, които го засягат. Друго предложение е членовете на Върховния правосъден съвет, които не са свързани с прокуратурата, да могат да внасят искане за краткотрайно премахване на основния прокурор. Сред вероятните механизми е и да бъде свален прагът на болшинството, нужен за решение за краткотрайно премахване на основния прокурор.

От Венецианската комисия оферират да се вкара и опция за правосъден надзор на решенията да не се образува наказателно следствие или поверяване на наказателни преписки на някакъв " самостоятелен прокурор ".

Предлаганото от Кирилов разширение на механизма и опция за краткотрайно премахване и наказателно гонене на двамата висши съдии не е било поставяно като условие от Европейския съд по правата на индивида и е проблематично от позиция на независимостта на правосъдната власт, предизвестяват специалистите на Венецианската комисия.

Отстраняването на висши магистрати от пленума на Висш съдебен съвет, в който съдиите са малцинство, опонира на европейските стандарти и не подхожда нито на текста, нито на логиката на българската Конституция. Венецианската комисия приканва българските управляващи да се откажат от тази част от предлагането.

Комисията още един път напомня своите предходни рекомендации за по-общи промени за състава на Висш съдебен съвет, и акцентира, че казусът, посочен в правосъдното решение по делото " Колеви против България ", не може да се позволи с една единствена корекция, а ще изисква композиция от институционални промени, нови процедурни и законодателни правила, както и еволюция на професионалната нравственос и държание и на политическата просвета.

Целият текст със мнението на Венецианската комисия се чака да бъде оповестено на 9 декември на страницата на комисията.

Становищата на Венецианската комисия не са наложителни за осъществяване, само че са целесъобразни. Премиерът Бойко Борисов преди дни увери, че всички рекомендации на комисията ще бъдат изпълнени. Той изрази и подготвеност за бързи промени.

Препоръките на Венецианската комисия са значими, изключително в светлината на последните самопризнания на основния прокурор Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов, че изборът на правосъдните ръководители се случва отвън правосъдния съвет. Заради изказванията им ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов прикани да бъдат разследвани за търговия с въздействие.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР