Становище на отделението за медицински науки на Събранието на академиците

...
Становище на отделението за медицински науки на Събранието на академиците
Коментари Харесай

Вижте мнението за пандемията и мерките на едни от най-големите умове у нас

 Становище на отделението за медицински науки на Събранието на учените и член-кореспондентите на Българска академия на науките по отношение на пандемията от COVID-19 у нас:

" Членовете на Отделението за медицински науки при Българска академия на науките, което включва едни от най-изтъкнатите експерти у нас в региона на медицината и опазването на здравето, са извънредно разтревожени за застрашителното развиване на пандемията от коронавирусната зараза у нас и по света. Вече над 43 милиона души са инфектирани в света и над 1 милион и 200 хиляди са умряли, у нас – над 43 000 са инфектирани, от тях близо  2 000 здравни служащи, над  2 200 се намират на болнично лекуване, близо 1 150 са умрелите.

Тези стойности всекидневно порастват и прогнозите са в действителност доста тревожни, още повече като се има поради и идната грипна зараза в края на годината. Огромно е негативното влияние на  пандемията освен върху здравето на хората, само че и върху обществения и стопански живот в страната.

Специално би трябвало да се обърне внимание на ранните и късни последствия от една коронавирусна зараза, които могат да обиден всички органи и системи на човешкия организъм. За страдание към момента има хора, които не схващат или отхвърлят огромната съвестност на тази пандемия и  основават доста компликации в вярната, научно и практически  обоснована битка с нея. Това постанова цялостно обединяване на напъните на цялото общество, на всички държавни, общински и други обществени институции, на всеки трезво мислещ жител за битка с коронавирусната зараза. 

Наше професионално и морално обвързване е да допринесем с нашия богат опит и експертиза за разбирането и преодоляването на тази пандемия с  огромно здравно, икономическо и обществено значение. Огромна е информацията, която всеки ден се появява и обновява в общественото пространство по отношение на механизма на пораждане на инфекцията, нейната диагноза и лекуване и изключително профилактика, която ние доста деликатно следим и проучваме.

Данните, които оповестяват най-големите международни центрове, занимаващи се с проблемите на инфекциозните заболявания в света, каквито са СЗО, Центърът за надзор на болесттите на Съединени американски щати, Европейският център за надзор на болесттите, Университетът " Джонс Хопкинс ", Съединени американски щати, Институтът " Паул Ерлих ", Германия и доста други, изрично оферират ограничения и поддържат политиката за ограничение на пандемията посредством:

- въвеждане на разнообразни по темперамент и размер карантинни ограничения, съгласно локалното или национално разпространяване на инфекцията

-висока гражданска дисциплинираност и схващане за носенето на маски на публични места и очилата, предписани за промяна на зрението, защото става въпрос за една въздушно-капкова зараза

- спазването на обществена и физическа отдалеченост, с ограничение на всеобщите публични мероприятия

- висока персонална хигиена, изключително с постоянно миене на ръцете, защото вирусът може да се задържа дълго време върху другите повърхности

- приемане на средства за поддръжка на имунната система, когато човек е още клинично здрав, с профилактична цел, за стимулиране на естествения, вродения имунитет

- ограничение на обществените контакти без нужна потребност,

- интензивно спортуване навън,

- пълноценна храна с преобладаване на плодове и зеленчуци

Спазването на всички тези ограничения, които до момента интензивно се оферират у нас, са единствените благоприятни условия за ограничение на коронавирусната зараза. Медицинската просвета не разполага към момента с нейното  характерно, причинно лекуване, същински безвредна и ефикасна ваксина също е проблем на бъдещето.

Това, което можем всички ние като общество и като обособени човеци, е да проявим високо възприятие на схващане и дисциплинираност и да съблюдаваме тези съществени изисквани, с което да понижим тревожното разпространяване на инфекцията и последствията от нея. В това отношение доста е значима ролята на институциите, виновни за контрола за вярното осъществяване на тези ограничения. Специално обръщаме внимание на медиите, защото от обективната информация, без внасяне на непотребна суматоха и тревога, зависи доста държанието на обществото. 

В този смисъл показваме нашата  поддръжка на водената политика от страна на министерството на опазването на здравето и Националния действен щаб, която е научно обоснована и само вярната към сегашния миг. Високо оценяваме интензивността на нашите сътрудници от другите звена на Българска академия на науките, които с практическата си работа и способени изяви в медиите способстват за вярното схващане на коронавирусната зараза и оправянето с нея ".

Акад. Богдан Петрунов, акад. Владимир Овчаров, акад. Ваньо Митев, акад. Дамян Дамянов, акад. Иван Миланов, акад. Лъчезар Трайков, акад. Николай Попов, акад. Петя Василева, акад. Радомир Радомиров, чл.-кор. Асен Гудев, чл.-кор. Григор Горчев, чл.-кор. Иван Митов, чл.-кор. Йовчо Топалов, чл.-кор. Николай Петров, чл.-кор. Николай Цанков, чл.-кор. Олга Полякова, чл.-кор. Чавдар Славов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР