Станаха ясни резултатите от гласуването в европарламента на пакета Мобилност.

...
Станаха ясни резултатите от гласуването в европарламента на пакета Мобилност.
Коментари Харесай

Пакетът Мобилност мина без българските поправки. Какво следва?

Станаха ясни резултатите от гласуването в европарламента на пакета Мобилност. Евродепутатите са подкрепили ревизираните правила за изискванията на труд на водачите без никакви промени. И трите правни акта, признати от министрите на Европейски Съюз през април 2020 година са минали без да бъдат зачетени предлаганите промени от българските евродепутати, излиза наяве от известие на институцията. Политическото съглашение със Съвета беше реализирано през декември 2019 година
Приетите правила ще влязат в действие след публикуването им в Официалния вестник на Европейски Съюз през идващите седмици.
Какви са измененията?
Поправките касаят три съществени промени, целящи да " обезпечат по-добри условия за отмора на водачите и да им оказват помощ да прекарат повече време вкъщи ". Според евродепутатите пакетът ще разреши и " по-справедлива конкуренция и битка с противозаконните практики ".
Ревизирани са правила за командироването на водачи, времето на водачите за ръководство на транспортното средство и за отмора, както и по-доброто използване на разпоредбите за каботаж (т.е. за транспорт на артикули, осъществяван краткотрайно в дадена приемаща страна членка от превозвачи, открити отвън съответната страна членка).
Предприятията ще би трябвало да провеждат разписанията си по подобен метод, че водачите в интернационалния товарен превоз да имат опция да се прибират вкъщи на постоянни шпации (на всеки три или четири седмици според от работния график). Редовната седмична отмора не може да бъде употребена в кабината на транспортното средство. Ако тази отмора се употребява отвън дома, то настаняването би трябвало да бъде платено от компанията.
Тахографите на транспортните средства ще се употребяват за регистрация на прекосяването на граници, за битка с измамите. С цел попречване на систематичния каботаж, ще се вкара „ период на спиране “ от четири дни преди осъществяването на по-нататъшни каботажни интервенции в границите на същата страна със същото транспортно средство.
За справяне с казуса с така наречен компании „ пощенски кутии “, транспортните сдружения ще би трябвало да потвърдят, че правят забележителна част от дейностите си в страната на регистрация. Новите правила също ще изискват връщането на камионите в страната на оперативния център на компанията на всеки осем седмици. Леките търговски транспортни средства над 2,5 тона също ще би трябвало да дават отговор на нормите на Европейски Съюз за транспортни оператори, в това число оборудването на микробусите с тахограф.
Новите правила ще обезпечат единна, ясна правна рамка за попречване на разнообразни национални подходи при заплащането на водачите. Правилата за командироване ще се ползват за каботажните и трансграничните транспортни интервенции, като се изключи пренос, двустранните интервенции и двустранните интервенции с две спомагателни интервенции по товарене или разтоварване.
Какво следва?
Правилата по отношение на командироването ще се ползват 18 месеца след влизането в действие на правния акт. Правилата по отношение на времето за отмора, което включва прибирането на превозвачите, ще се ползват 20 дни след публикуването на акта. Правилата по отношение на връщането на камионите и други промени в разпоредбите за достъпа до пазара ще се ползват 18 месеца след влизането в действие на акта по отношение на достъпа до пазара.
Позицията на българските евродепутати, изразена нееднократно, е че в идната година и половина ще се положат старания за поправяне на тези правила. За България най-спорни са разпоредбите, свързани със наложително връщане на товарните камиони в страната на всеки 8 седмици и на водачите на всеки четири седмици. Българските евродепутати упорстват водачите сами да дефинират - къде да прекарват наложителната си отмора.
" Надеждите ни са в Европейската комисия, която съобщи, че макар че сама е предложила тези ограничения, не е имала това поради, не е желала да се връщат камионите, не е желала да задължава водачите наложително да са на адреса си по персонална карта във всяка от техните почивки и съобщи, че в тази година и половина, в която част от ограниченията на пакет " Мобилност " няма да се ползват, ще има временен интервал, ще ги обезсили с ново законодателно предложение ", съобщи евродепутатът Андрей Новаков от ЕНП.
Възможни са и дейности пред съда на Европейски Съюз. На ход са държавните управления на страните - съперници на пакета, измежду тях и България. Литва и Полша към този момент обявиха, че са подготвени да работят.
" Това е финалът единствено в Екологичен потенциал. От тук насетне поръчките са, че тази битка ще продължи в съда на Европейски Съюз и в Европейска комисия. Общо 9 страни са декларирали, че не поддържат пакет Мобилност. Дали всички те ще внесат тъжба в съда, не знам, само че е задоволително да го направи ядрото - от България, Кипър, Балтийските страни. Малко съм отчаян от позицията на гръцките сътрудници, само че очевидно този отрасъл не е по този начин добре развъртян там ", изясни още Новаков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР