Стълб на германската промишленост от десетилетия, автомобилният сектор вече започва

...
Стълб на германската промишленост от десетилетия, автомобилният сектор вече започва
Коментари Харесай

В Германия, когато автомобилът се закашля, икономиката хваща хрема

Стълб на немската индустрия от десетилетия, автомобилният бранш към този момент стартира да наподобява на Ахилесова пета, уязвима поради комерсиалните спорове и зле готова за бъдещето. Всичко това крие риск от тежки обществени последствия.

Здравето на " автомобилния бранш е по-зле от упованието ", означи Марк Фьорстерман, специалист в компанията EY, при започване на Франкфуртското автомобилно ревю, което продължава до 22 септември. " Технологичните провокации са големи ".

През първите осем месеца на година производството на коли е спаднало с 11% на годишна основа, съгласно данните на федерацията на немските автомобилопроизводители VDA.

Причините: комерсиалната война, забавянето на конюнктурата и несигурността към Брекзита, в миг когато фирмите от бранша би трябвало масирано да влагат в производството на електрически коли.

" Въздействието върху доставчиците е доста огромно, към този момент стартират да се обрисуват свръхмощности ", разясни пред Агенция Франс Прес Щефан Брацел, шеф в Центъра за авто мениджмънт.

Неотдавнашен образец - фамилната компания Eisenmann, учредена през 1951 година и профилирана в производството на машини за лакиране на коли, разгласи в края на юли несъстоятелност, заплашвайки прехраната на близо 3000 чиновници.

През второто тримесечие оперативната облага на три немски автомоболни групи спадна с 38%, което е доста повече в съпоставяне със междинното намаляване в бранша на международното ниво от 18%, означи EY.

Автомобилостроенето в Германия съставлява една пета от индустрията и близо 5% от брутния вътрешен артикул. В него са заети над 800 000 души.

Малките и междинните компании са застрашени

В същото време обаче - от химическия бранш до машиностроенето - редица клонове хвърлят косвено виновността върху автомобилостроенето за техните намалени тримесечни резултати, подклаждайки опасенията от криза на най-голямата европейска стопанска система.

Общо " поръчките за промишлените компании приблизително са се свивали с 1% всеки месец от началото на годината ", пресмята Карстен Бжески, икономист от ING.

Сред най-засегнатите е " Mittelstand " ( " Мителщанд " ), тази мрежа от дребни и междинни предприятия, които работят интензивно за експорт, " скритите първенци ", възприемани от десетки години като ключа за немския триумф.

Барометърът за доверието на бизнесмените от " Мителщанд " мина в негативната територия през август за първи път от над четири години, съгласно проучване на банката KfW и института Ifo. Редица от тези предприятия оповестиха наскоро закриване на работни места или затваряне на цели фабрики.

Само че тяхното безпокойствие надалеч не се лимитира със забавянето на конюнктурата.

Много преди протекционистките закани на Вашингтон Volkswagen нанесе през 2015 година първия тежък удар на бранша като призна, че е оборудвал 11 милиона от дизеловите си коли със софтуери, които могат да фалшифицират данните за нивата на излъчванията с парников резултат.

Оттогава дизелът губи известност, там където бе основан: застрашен от забрани за придвижване в редица градове, той е заменян с бензин и от ден на ден от електрически мотор, който доста по-лесно се създава.

Крайната десница

Общо електрифицирането би могло да коства на Германия 75 000 работни места, съгласно изследване на института Frauenhofer, което бе оповестено през лятото на предходната година.

Гигантът Bosch оправда закриването на 600 позиции годишно със спада в бранша на дизела и разгласи нови съкращения. " Компанията не е застрашена, тъй като има редица действия ", отбелязва Брацел, само че за сметка на това " Мителщанд " постоянно изпитва дефицит на пари, с цел да се приспособява ".

" Това е източник на безпокойствие за доста дребни и междинни предприятия, които са били мощни в старите браншове като моторите с гориво ", добавя специалистът.

В края на юни в Берлин десетки хиляди стачкуващи настояха, по апела на синдиката IG Metall, за цифрови и екологични промени, които да бъдат " обективни " за трудещите се.

Бъдещето на дизела е толкоз деликатна тематика както за служащите, по този начин и за фирмите, че съвсем цялата политическа класа се опита да спре възбраните за придвижване на старите дизели, наложени от съдилищата.

И най-много партията на крайната десница " Алтернатива за Германия " трансформира отбраната на тези коли в един от бойните си коне, а този ход получи незабравим отклик измежду работническите комитети в автомобилния бранш.

Само че даже в един от бастионите на " Алтернатива за Германия ", Цвикау, в провинция Саксония, Volkswagen разгласи завой към електрическите коли: производството на първия модел " нула излъчвания " на концерна ще стартира там през ноември.

При вложения за близо 1,2 милиард евро Цвикау ще стане " най-големият цех за електрически коли в Европа ", съгласно Volkswagen, а затова и максимален залог за триумфа на това возило

 

Ян Шрайбер, Агенция Франс Прес / Българска телеграфна агенция

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР