Стадионът на сръбския футболен Цървена звезда е едно място, изпълнено

...
Стадионът на сръбския футболен Цървена звезда е едно място, изпълнено
Коментари Харесай

Противоречивият генерал, който посреща феновете на "Цървена звезда"

Стадионът на сръбския футболен " Цървена звезда " е едно място, изпълнено с доста секрети и символика. Освен застрашителен тунел, преминаващ под северната естрада, на която се настаняват най-върлите последователи, и танк от обсадата на Вуковар, оборудването си има и един доста спорен графит.

В началото на 2020 година, когато светът беше съвсем спрял поради първата вълна от ковид, откъм централната западна естрада, на която е входът за VIP зоната се появи рисунка на лицето на... капитан Драган. Той е една от най-противоречивите персони в актуалната история на Сърбия и предстоящо е обвързван с войните при разпада на Югославия при започване на 90-те години на ХХ век.

Този акт на агитката не остана нeзабелязан от хърватите, които го оповестиха за афектиран и недопустим. Всъщност графитът се появи поради освобождението на капитана, който 13 години лежа в затвори в Австралия и Хърватия, откакто беше приет за отговорен за убийства и изтезания по време на войните.

Капитан Драган обаче е изявен почитател на " Цървена звезда ". След излизането си от пандиза той даже театралничи с президента на " Цървена звезда " Звездан Терзич и именития футболист Драган Джаич. Те пък му подариха тениска с неговото име.
View this post on Instagram

Защо Драган Василкович е толкоз спорна персона и кой е той? Роден преди 66 години в Белград, бъдещият боен се мести дружно с майка си в Австралия след гибелта на татко си в случай с мотор. Заради тежкото финансово положение, той е пратен в сиропиталище, само че не прекъсва връзките с най-близките си. Още като малолетен се забърква в разнообразни закононарушения - обири и принуждаване към проституция. За да избегне пандиза се записва в австралийската войска и става част от кавалерията. С въоръжените сили обикаля целия свят, а в Сърбия се завръща през май 1990 година

Заради разпадащата се тогава Югославия и все по-честите конфликти сред цивилни, Василкович взема решение да се включи в сраженията на сръбска страна. Той отпътува за Книн (днес град в югоизточна Хърватия), където дружно с локалния шеф на полицията Милан Мартич (осъден на 35 години затвор от Международния углавен арбитражен съд за някогашна Югославия) провеждат и образоват сръбското население на работа с оръжие и военна тактичност.

Смята се, че точно капитан Драган слага началото на сръбските специфични елементи. Първо те носят името " Книнджи " (Нинджи от Книн), а след войната се преобразуват в Единица за специфични интервенции " Червените барети ". В началото на XXI век техният пълководец Милорад Улемек-Легия и част от бойците му са наказани за няколко убийства, в това число и за това на първия демократично определен министър председател на Сърбия Зоран Джинджич.

Капитан Драган е приет за отговорен за убийства, побои, изтезаване и нарушение на Женевската спогодба против хървати в крепостта Книн в интервала юни-юли 1991 година Той също по този начин е забъркан в планирането на нахлуване против полицията в Глина и Бенковац.

След като през 2007 година е задържан и изпратен от Австралия в Хърватия, Василкович лежи в пандизите в Сплит и Лепоглава. След като излежава цялостната си присъда, той е освободен и екстрадиран до Сърбия, защото няма право да влиза на територията на Европейския съюз.

Няколко дни откакто капитан Драган се върна в родината си - на 28 март 2020 година, на стадиона на " Цървена звезда " се появи неговият лик. В Сърбия той е свободен човек и постоянно се включва в начинания за освобождение точно на някогашните членове на " Червените барети ".

На графита, над облика на капитан Драган седи и надписът " Делие Книн " - подразделението на най-върлите последователи на " червено-белите " от този град.

Те към този момент се забъркаха в един скандал около един от най-изявените футболисти на отбора - Милан Борян. През 2017 година вратарят посвети успеха над " Кьолн " на града, в който е роден. " Знам кой съм и от кое място пристигам. Книн постоянно е бил град, който поддържа " Цървена звезда ". Тази победа е за Сръбска Далмация ", съобщи той, а по-късно добави в телевизионно изявление: " Роден съм в днешна Хърватия, в Крайна, в Далмация. Това е сръбска земя. Аз съм човек със сръбски генезис ".

Всъщност фамилията на Борян бяга от Книн през 1995 година по време на хърватската военна интервенция " Буря ". Първо живеят в Белград, а по-късно отпътуват за Канада. И през днешния ден вратарят играе за националния отбор на остарялата от Северна Америка.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР