Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения с Турция е

...
Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения с Турция е
Коментари Харесай

Борисов: Важно е с Турция да имаме стабилна връзка


Стабилното и стабилно развиване на двустранните връзки с Турция е значима част от българската външна политика, съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу.

По време на диалога им в Министерския съвет министър председателят Борисов означи интензивния двустранен политически разговор, който българската и турската страна водят, съблюдавайки правилата на добросъседство и взаимно почитание. Според българския министър-председател актуалната му среща с Чавушоглу, предхождана от диалога им в Давос, както и срещата му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган при откриването на „ Турски поток “ в Истанбул са добра опция да бъде затвърдена позитивната атмосфера в връзките сред двете страни.

Премиерът Бойко Борисов уточни, че Турция е наша непосредствена съседка, съдружник в НАТО и значим сътрудник на Европейски Съюз за справяне с редица провокации като миграционния напън върху Европа, битката против тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, селското стопанство, търговията и стопанската система. „ Високо ценим уговорката на Турция в използването на Съвместната декларация сред Европейски Съюз и Турция за миграцията от 2016 година, както и отличното двустранно съдействие в тази област, което обезпечи нулев напън върху общата ни граница “, съобщи министър-председателят Борисов. Българският министър председател означи сериозната тежест, която Турция носи, предоставяйки леговище на огромен брой сирийски бежанци на своя територия.

Премиерът Борисов посочи целенасочената работа на българското държавно управление за диверсификация в енергийната сфера. Министър-председателят подчертава върху съдействието сред България и Турция по отношение на развиването на междусистемната съгласуваност на газопреносните мрежи на двете страни, което ще способства за диверсификацията на маршрутите за доставка на природен газ. Българският министър-председател обърна внимание и на дейностите на българската страна по реализацията на плана за уголемение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница. Премиерът Борисов посочи още, че Турция е една от страните, през които минава „ Южният газов кулоар “, а България също е неразделна част от развиването на този кулоар с плана си за интерконектор с Гърция.

В рамките на диалога на премиера Бойко Борисов с турския външен министър беше подложен фокус и върху съществуването на забележителен капацитет за по-нататъшно развиване на комерсиалните и икономическите връзки сред България и Турция. Министър-председателят Борисов обърна внимание на възходящия стокообмен, който за интервала януари – септември 2019 година се е нараснал с 10.7% на годишна база и доближава 3 017 млн. евро. Туризмът беше посочен като друго поле за съдействие сред двете страни с огромни благоприятни условия за развиване. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР